P1 - radio-guide

Dagens radiotablå för P1

Tid Program
00.02
Nordegren och Epstein i P1

Idag pratar vi med Fredrik Westerlund som besteg fjälltopparna kring Arjeplog för en god sak.För att samla in pengar till Barncancerfonden beslöt sig Fredrik Westerlund att bestiga fjälltopparna runt Arjeplog som sponsrat projekt. Som extra utmaning fanns Fredriks cp-skada som gjorde bestigningarna allt svårare. Idag pratar vi hur man kan tänka och vad man kan göra som individ i samhället.Frågan om statistik vad gäller gärningspersoners etnicitet eller nationalitet är en fråga på den politiska agendan igen. En synpunkt är att en sådan statistik inte har någon funktion i samhället, en annan är att den behövs. Idag pratar vi med Krister Thelin, tidigare domare, statssekreterare på Justitiedepartementet och ledamot av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter som anser att en sån statistik inte ger något, och med Joakim Patrik Jonasson som gjort en medborgarstudie där han gått igenom sexbrottsdomar utifrån gärningspersonernas bakgrund - om de har svensk eller utländsk bakgrund.Dessutom: kan fransk film bli ett vapen mot rökning? Och borde vi ha fler skitstövlar i våra liv som vill stoppa våra drömmar? Programledare: Thomas NordegrenBisittare: Louise EpsteinProducent: Thella JohnsonFrån i eftermiddags.

00.45
OBS

Från i måndags eftermiddag.

01.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

01.02
Tendens: Haijar och frigörelsen av Lollo Collmar

Hajar hörde sin mammas väninnor prata om hur de blev slagna av sina män. Hon blev arg. Så ville inte hon leva. Som trettonåring startade hon föreningen Hoppet för kvinnorna i Hammarkullen.Ett program av Lollo Collmar.Från i måndags.

01.35
Kluvet land

Vad händer på en ort med 6.000 invånare när den största arbetsplatsen lägger ner och 185 personer blir utan jobb. Det hände i Robertsfors, ett gammalt brukssamhälle i Västerbotten.185 jobb i Robertsfors motsvarar 30 000 jobb i Stockholm och besvikelsen och oron var stor i Robertsfors när beskedet kom 2014.-Man kände sig sviken av företaget,  säger Jenny-Ann Lindgren. Det var jobbigt, konstaterar hon. Jag var i den åldern att det är svårt att hitta ett nytt jobb. Jag var ny på arbetsmarknaden men kroppen var inte ny.- Många som förlorade sina jobb när Element Six la ner hade jobbat på fabriken i hela sitt vuxna liv, berättar Olle Norberg näringslivsstrateg i kommunen. De hade aldrig tidigare sökt ett jobb.Robertsfors är inte ensamt. Sedan 1990 har ca 300 000 jobb inom tillverkningsindustrin försvunnit samtidigt har nya jobb kommit till inom servicesektorn men de jobben har vuxit fram i storstadsområdena medans industrinedläggelsen drabbat mindre orter i landet. Det säger Rikard Eriksson, professor i kulturgeografi vid Umeå universitet.Alla trodde att arbetslösheten skulle stiga kraftigt i Robertsfors. För ett år sen kartlade Ingrid Hanke, f.d. ordförande för Metall på Element Six, hur det gått för If Metalls 109 medlemmar. 92 hade jobb, åtta hade gått i pension eller var på väg att gå i pension, och nio personer var arbetslösa.Medverkar i programmet gör också Lars Sjöström f.d. Element Six anställd, Patrik Nilsson (S) kommunalråd Robertsfors, Eva Hansson f.d. Element Six, Sara Jordenö filmmakare och Janne Paulsson konsult. Agneta Johansson, reporterJack Lantz, reporterKarin Grönberg, producentFrån i torsdags.

02.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

02.02
Stil

Programledare: Susanne Ljung.I veckans Stil ska vi frossa loss i stora pengar, ännu större hus, enorma yachter och snabba bilar genom att titta närmare på den brittiske mångmiljardären Bernie Ecclestone.Bernie Ecclestone är mannen som inte bara gjorde Formel 1-racing till en superpopulär sport, utan också fick den att omsätta sanslösa summor. Han gjorde sig en omtalad förmögenhet genom att tidigt inse potentialen i tv-sända Formel 1-lopp - och se till att skaffa sig rättigheterna till desamma.Det visade sig vara en snilleblixt. Från att ha varit en smal sport för bilfantaster utvecklades Formel 1 under hans ledning till att bli en populär sport för en stor och bred publik, över hela världen.Det gav även mer pengar i fickorna till förarna, som blev välbetalda stjärnor med en helt ny aura av glamour kring sig - tack vare Bernie Ecclestone, och hans visioner.Mer eller mindre på egen hand - och med en egen stil - har Bernie Ecclestone under mer än fyrtio år fungerat som en sorts blandning av slipad affärsman och excentrisk cirkusledare för sporten.Men i januari år fick den idag 87 år gamle Bernie Ecclestones långa karriär ett abrupt slut. Han fick sparken av den nya ägaren av den franchise som Formel 1 utgör, Liberty Media. En era är över, skulle man kunna säga.I veckans program tittar vi även närmare på Bernie Ecclestones döttrar, Petra och Tamara, som är bra på att sätta sprätt på pappas pengar. 2011 köpte till exempel Petra Eccleston TV-producenten Aaron Spellings enorma, och svindyra, hus i Los Angeles, kallat "The Manor". Detta omtalade, och mytomspunna, hus berättar vi mer om i programmet.Vi undersöker också livet ombord på en lyxyacht - ur servicepersonalens perspektiv. Och så pratar vi med den uppmärksammade racerföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky.Veckans gäst är Janne Blomqvist, sportjournalist och Formel 1-kommentator på Viasat Motor.Från i fredags.

03.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

03.02
Sommar i P1 med Lennart Bylock

INDUSTRIMAN, FÖRETAGSLEDARE. Affärsmannen och styrelseproffset Lennart Bylock om att vara sanningssägare inom näringslivet och om det är bra eller inte att köra racerbåt.Lennart Bylock gick efter en äventyrlig flygfärd till sjöss, för att sen bli rekordung koncernchef i Wallenbergägda Nitro Nobel. Vi får höra vad hans pappa sa om det.Hans yrkesbana som polis ledde till att han nästan, men bara nästan, blev som Kevin Costner i filmen Bodyguard.Lennart Bylock har ansetts kontroversiell och i Sommar berättar han om varför och vad det lett till för uppdrag i näringslivets olika maktsfärer och också i kulturvärlden.Viss fartberusning har följt honom både som tillfälligt nyrik och racerbåtsförare och hur han ser på det sistnämnda hörs i programmet.Hans resor i världen har fått honom att se barns utsatta situation och han beskriver hur ett par proteser, som en del i ett större hjälpprogram, kan förändra livet också för honom. Vi får också tips på en okonventionell metod att få tag på en tomt för att bygga ett barnhem. Lennart Bylock ger i sitt Sommarprogram fler exempel på hur man får företag att gå bra, hur man avspisar ett fientligt uppköp och att även om sammanslagning av bolag kan vara bra - så kan det vara ännu bättre att skilja sammanslagna bolag åt.Han talar också om hur en sent förvärvad synskada gav honom skäl att tänka igenom vad livet är.Om Lennart BylockMångsidig affärsman med okonventionell ledarstil, som kallats för näringslivets enfant terrible. Styrelseproffs som suttit i 50 bolagsstyrelser i flera av Sveriges största företag. Blev vd för börsnoterade Nitro Nobel som 34-åring och var 1989 med och skapade rederiet B&N, då ett av Sveriges största rederier.Arbetade i sin ungdom som polis och har ett förflutet som boxningstränare och ordförande i Svenska Boxningsförbundet. Blev 1984 världsmästare i båtracing i Offshore 3S-klassen vid tävlingar i Italien.Har arbetat med hjälpverksamhet i 40 år och har finansierat flera barnhem i Panama, Ecuador och Filippinerna.Producent: Kerstin BrunnbergFrån 2016.

04.30
På minuten

Ingvar Storm med en klocka och en pratglad panel.Går även torsdag 19.03.

05.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

05.02
Vetandets värld: Envisa entusiaster revolutionerade biokemin

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.Det är ett gäng envisa entusiaster som ligger bakom kemipriset 2017. Två av dem är kemipristagarna Richard Henderson vid universitetet i engelska Cambridge och Joachim Frank vid Columbiauniversitetet i USA.De berättar hur kryo-elektronmikroskopin har kunnat gå från ett litet ämnesområde som de flesta inte brydde sig om, till ett forskningsfält där intresset i det närmaste har exploderat nu under de senaste åren.Metoden med kryoelektronmikroskopi gör att vi kan se de allra finaste detaljerna i stora biologiska molekyler. Till exempel hos de proteiner som sköter de livsviktiga processer som pågår i våra celler.Forskarna räknar med att metoden ska ge stora möjligheter att ta fram helt nya läkemedel inom allt från cancer till antibiotika som resistenta bakterier inte kan rå på.Sara SällströmFrån i går.

05.29
P1-morgon

05.30
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

05.35
Ring P1! med Tomas Tengby

Från i går.

05.45
Morgonandakt

Vad betyder fina ord och ett fint samtal för oss? En fråga som kan skapa eftertanke kring vad vi säger till andra.Mycket mer än vad vi kanske tror kan förändras om vi delar med oss av vänlighet tillräckligt ofta. Man träffar sååå många människor under dagen, alla är olika, reagerar olika, tänker olika. En sak har vi gemensamt. Så fort vi tittar på någon märker vi om den personen ler. Det som är spännande för mig är att det känns som om en osynlig energi, nån sorts styrka, överförs från den andra personens leende till mitt hjärta och plötsligt mår jag bra. Att le är ett effektivt sätt att påverka hjärtat av en annan människa så att hon upplever en fullständig omvandlingSemka DedicTexter ur KoranenFussilat 34-35MusikÌki Kadin/Goran BregovićMaybe there´s a world /Yusuf IslamProducent Neta Norrmo
Produktionsbolaget Munck
för Sveriges Radio Göteborg

05.55
Sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

05.59
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

06.00
Morgoneko

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

06.15
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

06.30
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

06.32
Ekonomieko

Ekonomiekot är Ekots nyhetsprogram om senaste nytt i ekonomins värld.

06.34
Nyheter från Vetenskapsradion

Vetenskapsnyheter från alla tänkbara forskningsområden. Här får du som lyssnare ofta höra nyheten innan den blir uppmärksammad av övriga media. Sänds i P1.

06.39
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

06.50
Tankar för dagen med Håkan Sandvik, präst i Mariefreds församling

-Håkan Sandvik är komminister i Mariefreds församling. Håkan har levt i Mellanöstern i olika perioder sedan 1980. Han har också arbetat med flykting- och integrationsfrågor och är intresserad av religionsmöten i vardagen.Producent:Mette Göthbergtankar@sverigesradio.seSänds även kl. 21.45.

06.55
Landväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

06.59
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

07.00
Morgoneko

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

07.18
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

07.30
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

07.32
Ekonomieko

Ekonomiekot är Ekots nyhetsprogram om senaste nytt i ekonomins värld.

07.36
Nyheter från Vetenskapsradion

Vetenskapsnyheter från alla tänkbara forskningsområden. Här får du som lyssnare ofta höra nyheten innan den blir uppmärksammad av övriga media. Sänds i P1.

07.39
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

07.46
Kulturnytt

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.

07.55
Land- och sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

07.59
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

08.00
Morgoneko

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

08.15
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

08.30
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

08.32
Ekonomieko

Ekonomiekot är Ekots nyhetsprogram om senaste nytt i ekonomins värld.

08.36
Nyheter från Vetenskapsradion

Vetenskapsnyheter från alla tänkbara forskningsområden. Här får du som lyssnare ofta höra nyheten innan den blir uppmärksammad av övriga media. Sänds i P1.

08.41
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

08.54
Kulturnytt

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.

08.59
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

09.00
Morgoneko

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

09.14
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

09.30
Ring P1! med Tomas Tengby

Lyssnarnas eget debattprogram. Ring in och skapa diskussion: 099-51010.Sänds även i kortversion kl. 21.35 och i morgon kl. 05.35.

10.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

10.03
Plånboken

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.Sänds även natt mot fredag kl. 02.02 och på lördag kl. 15.03.

10.55
Radiofynd: Sång i gamla stan 1938

Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.Sänds även natten mot fredag kl. 02.55.

11.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

11.04
Katarina Hahr möter skådespelaren och regissören Bahar Pars i ett samtal om avund

"Jag har alltid avundats män för de har makten. Makten finns där pengarna finns. Män har en frihet som jag kan bli avundsjuk på. Den friheten vill jag erövra."Sänds även kl. 20.03 och natt mot fredag kl. 01.02.

11.35
Radioföljetongen: Nödåret av Aki Ollikainen del 7 av 9

Sänds även kl. 19.35.

12.00
Tolvslaget

12.01
Dagens dikt

Författare och skådespelare läser poesi från nu och då, när och fjärran.Sänds även kl. 23.55.

12.10
Vetandets värld: Lyckad nedfrysning av Herr Dubochet

Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning om vetenskap. Det kan handla om allt från skalbaggar till det senaste inom hiv-forskningen.Sänds även kl. 20.35 och i morgon kl. 05.02.

12.30
Luncheko

Med ekonomi och sport.Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

12.55
Land- och sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

13.00
P1 Kultur

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.Sänds även kl. 18.14.

14.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

14.03
Vetenskapsradion Klotet: Black Friday - en mörk dag för planeten

Vi köper bara mer och mer, trots att många av oss vet att våra konsumtionsvanor inte är hållbara. På fredag är det "Black Friday", då vi kan fynda varor i närmaste köpcentrum.Nästan hälften av Sveriges konsumenter planerar att handla under Black Friday, enligt Svensk Handel. Och julhandeln väntas slå nytt rekord i år - igen. Vi köper bara mer och mer, trots att många av oss vet att våra konsumtionsvanor inte är hållbara.Om alla på jorden skulle leva med samma livsstil som vi i Sverige, skulle det behövas 4,2 jordklot, enligt beräkningar från Världsnaturfonden. Siffran har förvärrats bara sedan 2014, då svenskens livsstil krävde 3,7 jordklot, om alla skulle använda lika mycket resurser.Klotet handlar om vad konsumtionen får för konsekvenser för natur och miljö, och frågar vad det finns lösningar för att tära mindre på jordens resurser. Vi besöker också en av de första återbruksgalleriorna där varorna i butikerna är återvunna från kommunens återvinningsstation.Sänds även kl. 18.00 på söndag och natt mot tisdag 01.45.

15.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

15.03
Radiosporten

Med det senaste i sportens värld.

15.04
Nordegren och Epstein i P1

En personlig talkshow om aktualiteter och nyheter. Med Thomas Nordegren och Louise Epstein.Sänds även kl. 00.02.

15.45
Kulturnytt

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.

15.55
Sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

16.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

16.03
Studio Ett

Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

16.45
Dagens Eko kvart i fem

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

17.00
Studio Ett

Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.Direktsänt aktuellt magasin.

17.45
Dagens Eko

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

18.01
Ekonomiekot

Ekonomiekot är Ekots nyhetsprogram om senaste nytt i ekonomins värld.

18.08
Radiosporten

Med det senaste i sportens värld.

18.09
Kulturnytt

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.Sänds även kl. 22.55.

18.14
P1 Kultur

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.Från kl. 13.00.

19.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

19.03
Meny med Tomas Tengby

Om att försöka odla världens största pumpa. Kockar och kokboksförfattares favoritpumpor och favoritrecept. Och om pumpor i Japan och Kina.Tony Johansson är odlaren som snöat in på att odla så stora pumpor som möjligt. T ex halloweenpumpor i megaformat. Följ med till hans odling i Egypten i Marks kommun - ja, det heter Egypten!Världens största pumpa vägde 1,2 ton. Hur stora har Tony lyckats odla?Pumpa hör till familjen gurkväxter, precis som meloner och squash. Och gurka förstås. Ibland kan det vara svårt att veta var gränserna går. I frökataloger kan man hitta pumpagurkor och gurksquash och melongurkor.Kokboksförfattaren Fanny Bergenström berättar om sina pumpafavoriter och vad hon gör med dem. Kocken och krögaren Katja Palmdahl ger oss också några tillagningsidéer.Och på Mikado - den äldsta japanska restaurangen i Göteborg - träffar vi Yasuyuki Mukae och Tsoi Mo Sing. De berättar om pumpa i japansk och kinesisk mat. Och bjuder på en liten buffé.Från i torsdags.

19.35
Radioföljetongen: Nödåret av Aki Ollikainen del 7 av 9

Från kl. 11.35.

20.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

20.03
Katarina Hahr möter skådespelaren och regissören Bahar Pars i ett samtal om avund

"Jag har alltid avundats män för de har makten. Makten finns där pengarna finns. Män har en frihet som jag kan bli avundsjuk på. Den friheten vill jag erövra."Från kl. 11.04. Sänds även natt mot fredag.

20.35
Vetandets värld: Lyckad nedfrysning av Herr Dubochet

Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning om vetenskap. Det kan handla om allt från skalbaggar till det senaste inom hiv-forskningen.Från kl. 12.10. Sänds även kl. 05.02.

20.55
Klartext - nyheter på ett enklare sätt

21.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

21.03
Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

Naturvetaren Emanuel Swedenborg fick en andlig kris under 1700-talets upplysningstid. Andeskådaren blev en av historiens mest kända svenskar. Hans tankar lade grunden för en än i dag aktiv kyrka. UR

21.35
Ring P1! med Tomas Tengby

Valda delar ur morgonens sändning.Sänds även i morgon kl. 05.35.

21.45
Tankar för dagen med Håkan Sandvik, präst i Mariefreds församling

-Håkan Sandvik är komminister i Mariefreds församling. Håkan har levt i Mellanöstern i olika perioder sedan 1980. Han har också arbetat med flykting- och integrationsfrågor och är intresserad av religionsmöten i vardagen.Producent:Mette Göthbergtankar@sverigesradio.seFrån i morse.

21.50
Land- och sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

22.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

22.10
Radiosporten

Med det senaste i sportens värld.

22.12
Studio Ett

Direktsänt aktuellt magasin.Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

22.55
Kulturnytt

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.Från 18.09

23.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

23.07
Studio Ett

Direktsänt aktuellt magasin.Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

23.55
Dagens dikt

Författare och skådespelare läser poesi från nu och då, när och fjärran.Från kl. 12.00.