P1 - radio-guide

Dagens radiotablå för P1

Tid Program
00.02
Dagens dikt

Uppläsning: Östen Sjöstrand ( inspelning gjord 1970)Önskad av: Björn Stenholm Diktsamling: "I vattumannens tecken"Förlag: Bonniers, 1967 Musik Augustin Barrios: Första satsen, Preludium, ur KatedralenExekutör Johannes Tonio Kreusch, gitarrFrån kl. 12.00.

00.10
P1 Kultur special: Vassa stygn

När skotten föll på Utöya i Norge kände Britta Marakatt-Labba, konstnär i Övre Soppero, att hon måste brodera en bild. Likadant känner hon när gruvbolagen gräver upp hennes Sapmi.Hon har ena foten i de samiska myterna, i naturen och den andra i brännande politiska ämnen. Och hennes bilder delas nu för fullt på sociala medier.Vid första anblicken säger folk "oh, så vackert" om Brittas broderier, för att de är så skira och poetiska. Sedan tittar de lite närmare och upptäcker att det kanske inte är så vackert, när allt kommer omkring. Eller: det finns en inte alltid så vacker verklighet bakom stygnen.Britta Marakatt-Labba broderar sin samtid, men låter historien och myterna ta lika stor plats som nutida händelser. Med hjälp av textila fynd bland samiska släktingar skapar hon ett tidsspann mellan andra världskrigets nazism och dådet på Utöya.När protesterna var som störst vid provbrytningarna efter järnmalm utanför Jokkmokk i somras delades hennes 30 år gamla bild Kråkorna på sociala medier, en politisk bild, lika aktuell idag som då. En spetssjal från Cuba bildar gruvdamm på ett annat broderi.Och de samiska gudinnorna beskådar människornas framfart. De underjordiska vill förmedla sin klokskap, om vi bara hade tid att stanna upp och lyssna, säger Britta. Själv stannar hon upp och lyssnar till sina tankar när hon sitter i veckor med sina broderier. Däremellan far hon mellan olika länder och städer för att leda kurser och ställa ut.Helene Alm har varit hemma hos Britta Marakat-Labba i Övre Soppero och druckit kaffe. Och de har åkt bil tillsammans, till årets upplaga av konstbiennalen i Lofoten där hon ställer ut sitt verk "Händelser i tid" som handlar om dödskjutningarna på Utöya 2011.Producent: Cecilia BlombergFrån i tisdags.

01.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

01.02
Jobba, sova, dö

Om arbetet och människan. En filosofisk programserie om meningen med jobbet.Många som arbetar tycker det är svårt att få balans mellan arbete och fritid. En del löser ekvationen genom att arbeta mindre och sänka sina omkostnader. Andra gör tvärt om och gör arbetet till en livsstil där arbete och fritid inte går att skilja åt. Möt familjen Gustavsson- Quist som bestämt sig för att ta ledigt ifrån jobbet i två år och leva så billigt så möjligt. Och Sigge Bilajbegovic som vill bli miljardär och jobbar nästan alla sina vakna timmar.Medverkande:  Sigge Bilajbegovic, Anders Gustavsson, Cathlyn Quist, Roland Paulsen, Karna Andersson.Reporter: Lovisa Haag.Från i torsdags.

01.35
Besluten

Från i tisdags.

02.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

02.02
Sommarmat med Bergenströms

Anna och Fanny, mor och dotter, har i årtionden inspirerat med sitt kärleksfulla förhållningssätt till vardagsmat och fest. Sommaren 2017 är Bergenströms tillbaka i P1 med sex nya avsnitt.När Anna var liten fick hon limpmackor med smör och honung som belöning för att hon hindrade en sugga från att ha ihjäl sina kultingar. Fanny och Anna är tillbaka och i säsongens första avsnitt är temat honung. Vi besöker ett urbant bisamhälle, hör om honungens läkande egenskaper och lagar mat med honungstouch.Musik i det här avsnittet:Honey Bee - Muddy WatersHoney Hill -  Ben Webster + Johnny HodgesThat old black magic - Arne DomnerusFrån i torsdags. Sänds även kl. söndag 16.03

02.35
Odla med P1

-Vattna rätt, säger Irene Israelsson. De finns både gammal och ny teknik.För 30 år sedan var det nordiska svart-bruna biet nära att försvinna, men nu är det räddat tack vare Nordbiprojektet.Irene Israelsson som är trädgårdsmästare på Botaniska trädgården i Uppsala visar hur vi ska vattna och hon bekämpar bladlöss med trädgårdsslangen.  -Man ska vattna mycket varje gång.    Kimmo Rumpunen som är hortonom och forskare på SLU berättar om och visar droppbevattning tillsammans Elisabet Martinsson som är chef på Elitplantstation i Skåne.Frilansjournalisten Elisabeth Renström besöker Ingvar Arvidsson i Bengtsfors som har lett Nordbiprojektet med speciella parningsstationer för bin på avlägsna öar. Och Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.Programledare Gustaf KlarinFrån i måndags. Sänds även kl. 12.05.

03.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

03.02
I lagens namn

Ett aktualitetsmagasin om lag och rätt, brott och straff med spänning och djup.Från i söndags.

03.35
Fogelbergs ljudbokspodd

Från i söndags.

04.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

04.02
P1 Kultur special: Minnet av Leonard Cohen

"You want it darker", sjöng Leonard Cohen på sin sista skiva. Några veckor senare var han död. Men sångerna finns kvar. Anton Karis letade och fann oförglömliga möten människor emellan i olika rum.Missa inte Karsten Thurfjells bonusintervju med Leonard Cohen och Göran Tunström från 1985 - längst ned i artikelnI slutet av 60-talet kom Leonard Cohens första skivor, "Songs of Leonard Cohen" och "Songs from a Room". Med odödliga låtar som "Suzanne" och "Bird on a Wire". Vilka minnen väcker musiken från de här skivorna idag?Anton Karis letade och fann oförglömliga möten människor emellan i olika rum, inte bara pojkrum och hotellrum. Hör också den överraskande upplösningen på en konfrontation i den israeliska militärpolisens förhörsrum.Tack vare Cohens "Suzanne" får vi också veta hur det var att praktisera på oljeindustri i Bratislava under kommunistisk kyla efter Pragvårens fall. Ett program av Anton Karis.Från kl. 18.14.

04.50
Klassikern: Nu pogodi av Fredrik Wadström

Från i tisdags. Sänds även i morgon natt kl. 02.50.

05.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

05.02
Plånboken

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.Från i onsdags. Sänds även kl. 15.03 samt natt mot nästa onsdag kl. 02.02

05.55
Sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

06.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

06.03
Tankar för dagen med Maria Hellbjörn, kommunikationsstrateg

Om grupptillhörighet och en svår uppgiftMaria Hellbjörn arbetar med normkreativ kommunikation i den egna byrån Hellbjörn Schedwin. Hon är utbildad journalist, har två barn och bor i hus på Hisingen.Producent, Anton BennebrantSänds även kl. 21.45.

06.10
Naturmorgon: Vänern har allt från skvattram till havstrutar

Vänern är en sjö som bjuder på allt: östersjölika öar klädda i tall och kala klippor som påminner om Bohuslän. Här finns både skvattram och havstrut! Programledare Jenny Berntson Djurvall.

06.55
Landväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

07.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

07.03
Naturmorgon: Vänern har allt från skvattram till havstrutar

Vänern är en sjö som bjuder på allt: östersjölika öar klädda i tall och kala klippor som påminner om Bohuslän. Här finns både skvattram och havstrut! Programledare Jenny Berntson Djurvall.Sänds även i en förkortad version kl. 21.03 och i natt kl. 05.02.

07.55
Land- och sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

08.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

08.05
Kropp & Själ: Diagnos: pedofil

Att ha sexuellt intresse för barn är förmodligen den mest fördömda böjelsen man kan ha. Att utöva den är ett avskyvärt brott. Men går det att sluta vara pedofil och hejda sin dragning till barn?Linus är i tjugoårsåldern. Han har sambo, bostad och jobb och bär på en hemlighet. Han har en färdig självmordsplan för den händelse att hemligheten skulle avslöjas. För han vet hur hatad han är. Han hatar till och med sig själv, eller åtminstone den del av honom som dras till barn. Om det fanns ett sätt att bli av med det här skulle han göra det direkt, han vill inget hellre än att sluta tända på barn och han sökt hjälp sedan flera år.Pedofili är en psykiatrisk diagnos som inte går att bota, men kanske går den att hålla i schack. På Karolinska Institutet försöker man hitta personer som ännu inte begått övergrepp mot barn för att om möjligt kunna hjälpa dem att inte utöva sin läggning. En del av forskningen handlar om att testa så kallad kemisk kastrering på pedofiler. Syftet är att sänka sexlusten. Just hög sexlust är en av riskfaktorerna vid pedofili berättar Christoffer Rahm, specialistläkare i psykiatri som leder studien. Hypotesen är att minskad sexlust ska dämpa risken att begå övergrepp.Gäster i studion: Christoffer Rahm, psykiater och Katarina Görts Öberg, psykolog och terapeut Börje Svensson.Från i tisdags.

09.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

09.03
Oförnuft och känsla

Hur har vårt sinne för vad som är proportionerligt förändrats den senaste tiden? Många vill ständigt bo större, tjäna mer, köpa mer och äta mer. Samtidigt som jordens resurser sakta sinar.Världens åtta rikaste personer äger mer än de 3,6 miljarder människor som utgör den fattigaste hälften av världens befolkning, enligt hjälporganisationen Oxfam. Det är också en växande klyfta mellan fattig och rik, den tenderar att öka. Men det är inte bara när det gäller fördelningen av pengar i världen som ser oproportionerlig ut. I den rikare delen av världen äter vi allt mer, köper allt mer men mår oftast inte bättre för det. Hur har det blivit så här?Gäst är Micael Dahlén, svensk ekonom, författare och professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.Från i måndags.

09.30
Funk i P1

"Jag knarkade och gjorde dumma grejer. Jag jobbade aldrig. Jag var så himla rastlös. Och när jag drack så mådde jag ju mycket bättre.""Daniel" är döv och som liten är han är ett oroligt barn. I skolan får han en assistent som övervakar honom men snart börjar han begå kriminella handlingar. Han placeras på olika LVU hem, men inget av dem är anpassat för döva. Fram till 27 års ålder lever Daniel ett liv av missbruk och kaos. Det är först när kroppen säger stopp som läkarna förstår, att något inte är som det ska. Han måste få hjälp. Funk berättar om svårigheterna att få människor att lyssna när det man säger tolkas genom minst en annan människa.Från i tisdags. Sänds även natt mot onsdag kl. 01.35.

10.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

10.03
Husesyn med Ulla Skoog: Återvunna tegelpannor och giftfria hus

I veckans husesyn handlar det om hur man kan renovera miljövänligt genom att använda sig av återvunna byggnadsdelar, och så träffar vi mannen som på egen hand bygger ett helt giftfritt hus.Många slänger vackra och fullt fungerande takpannor i tegel när de lägger om sitt tak, och lägger i stället på takpannor i nyare och ofta fulare material. När Ulla Skoog och bebyggelseantikvarien Stephan Fickler besöker Nolby gård som säljer återvunna byggnadsdelar hittar de bland annat takpannor som kan hålla i många hundra år till. Dessutom besöker de Ulf Oxbratt som just nu bygger sig ett helt giftfritt hus.Producent är Urban Björstadius.Från i går. Sänds även natt mot söndag kl. 01.35.

10.30
Känsligt läge

Afshin har kommit ensam till Sverige och lämnat sin familj i Afghanistan. Han saknar dem förfärligt, men kan inte klaga för mycket när han ringer sin mamma i Kabul, för då blir hon så ledsen.Som tur är har han mött Anna som ger honom kramar och säger att han är bra. Hon har blivit som en extramamma och har bjudit in Afshin i sin familj.Klara Zimmergren besöker ett hem för ensamkommande flyktingbarn och pratar med Patrik Hansén, verksamhetschef, om hur de gör för att ta hand om unga som inte har någon släkt i närheten.Från i torsdags.

11.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

11.03
Medierna

GT publicerade bild på påstådd fotoliga: Utan att veta om bilden hade med ligan att göra. Vi reder i Pippibråket efter Janne Josefssons sommarprogram. Så vår sommarserie, om knäckebrödsdagiset.GT spekulerar om fotoligaExpressens västsvenska upplaga GT publicerade i veckan en bild på sin förstasida med rubriken: Polisen varnar, Ligorna smygfotar ditt hem. Så skyddar du dig mot sommarinbrott.  På bilden ser man tre män, fotade på avstånd, som står och kikar in och ser ut att fota en butikslokal.Men frågan är om GT faktiskt vet vad som händer på bilden man publicerat? Reporter: Erik Petersson Brände Botkyrka Pippi-böckerna?"Visste ni att det bränns böcker i Sverige idag?"Så lät det i journalisten Janne Josefssons sommar i P1 nyligen. Han påstod att barnboken "Pippi i Söderhavet" rensats ut och bränts upp. Ett påstående som lett till ett intensivt Pippi-bråk och i veckan till och med fått internationell spridning. I det här sommarprogrammet berättar Janne Josefsson också om något hans chef en gång sagt om honom: Han ska ha sagt att Janne, han har aldrig har fel, men heller aldrig helt rätt.Vi kan inte låta bli att ställa oss frågan: Vad stämmer i fallet med Pippi-boken?Reporter: Jonna Westin  Sommarserie om symbolerna som drev dreven Nu ska vi fortsätta med vår sommarserie om symbolerna som drev dreven: Den här veckan handlar det om dagisbarnen som blev serverade knäckebröd och vatten på Hälsans förskola.Reporter är Tove Palén.Sänds även söndag kl. 01.02 och samma dag kl. 18.00.

11.33
Allvarligt talat: Bör en ful blomma vara vissen? med David Lagercrantz

David Lagercrantz och Marianne Lindberg de Geer svarar på publikens frågor.Från i onsdags. Sänds även kl. 23.35.

12.00
Tolvslaget

12.00
Dagens dikt

Författare och skådespelare läser poesi från nu och då, när och fjärran.

12.06
Odla med P1

-Vattna rätt, säger Irene Israelsson. De finns både gammal och ny teknik.För 30 år sedan var det nordiska svart-bruna biet nära att försvinna, men nu är det räddat tack vare Nordbiprojektet.Irene Israelsson som är trädgårdsmästare på Botaniska trädgården i Uppsala visar hur vi ska vattna och hon bekämpar bladlöss med trädgårdsslangen.  -Man ska vattna mycket varje gång.    Kimmo Rumpunen som är hortonom och forskare på SLU berättar om och visar droppbevattning tillsammans Elisabet Martinsson som är chef på Elitplantstation i Skåne.Frilansjournalisten Elisabeth Renström besöker Ingvar Arvidsson i Bengtsfors som har lett Nordbiprojektet med speciella parningsstationer för bin på avlägsna öar. Och Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.Programledare Gustaf KlarinFrån i måndags.

12.30
Luncheko

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

12.50
Land- och sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

13.00
Sommar i P1: Karin Laserow

INREDARE, KULTURARBETARE. - Mitt Sommarprat ska handla om mitt tosiga liv - tillfälligheternas resa.Om Karin LaserowFrispråkig antikexpert i TV4:s Bytt är bytt. Driver eget företag med inriktning på inredningar, där dåtid möter framtid, i Skåne med en filial i New York.Utbildad barnsjuksköterska men har arbetat med antikviteter i över 40 år. Skrivit boken Antikviteter i modern miljö. Favoritstil är barocken, både inom musik och möbeldesign. Älskar föremål som lyser upp tillvaron.Var nära att ha sönder en cello värd en halv miljon kronor i första avsnittet av Bytt är bytt.Producent: Lisa WallSänds även ikväll kl. 22.05.

14.30
P3 Serie: Darknet, del 3

15.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

15.03
Plånboken

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.Från i onsdags. Sänds även natt mot nästa onsdag kl. 02.02.

15.55
Sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

16.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

16.03
Operaguiden: Carmen

Sänds även natt mot onsdag och torsdag kväll kl 19.03.

16.35
Bannerheds bevingade vänner

Idag har Tomas, tillsammans med producent David Rune, åkt till Gotland för att spana efter medlemmarna i den svenska hackspettsfamiljen.I Bannerheds bevingade vänner följer vi med författaren Tomas Bannerhed ut i skog och mark för att möta fåglar på sitt sätt. Fågelskådning i fält varvas med skådespelaren Reine Brynolfssons uppläsningar ur Tomas Bannerheds bok I starens tid.Producent: David RuneBannerheds bevingade vänner görs av produktionsbolaget Munck.

16.45
Dagens Eko kvart i fem

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

17.00
Människor och tro: Hur gör du när du är god?

Skänker pengar till tiggare eller avstår från att säga sanningen till den som blir ledsen och sårad. Hur gör du när du är god? Människor och tro i P1 bjuder in till samtal med lyssnarna.Vad är en god gärning för dig? Är det avsikten eller resultatet som räknas? Kommer godheten inifrån eller kanske ifrån ovan?Samtalet leds av Människor och tros programledare Åsa Furuhagen och i panelen finns Karim Jebari, filosof och forskare vid Institutet för framtidsstudier och författaren Anita Santesson.Hur känner man igen äkta godhet? Samira Othman i Bangkok står för veckans utrikeskrönika.Telefonslussen öppnar kl. 14 den 21 juli på nummer 08 22 45 00. Det går också bra att mejla frågor på mot@sverigesradio.se.Från i går. Sänds även natt mot söndag kl. 02.02.

17.45
Dagens Eko med Ekonomieko och sport

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

18.00
Helgsmål

En stunds stillhet inför helgen, med Camilla LifVi är ett stort folk med slitna manchesterjeans,missbruk och en mängd andra minnen. Varsågod, Gud!Camilla Lif är präst i Katarina församling, i StockholmText1 Kor 9:19-23KlockorDunkers kyrka, i SödermanlandMusik More human med Lars JanssonProducent Siri AmbjörnssonKlippan Produktion

18.15
Vetenskapsradion Historia: om valloner

Tobias Svanelid undersöker vallonernas historia, och vad det innebär att vara vallonättling idag. Dessutom om våra landskap, hur gamla är de egentligen, undrar en lyssnare?Bortåt en miljon svenskar kan ha en vallon i sitt släktträd och Vetenskapsradion Historia nystar i rottrådarna för att ta reda på vilka vallonerna var, varför de kom till Sverige och hur det kommer sig att så många är stolta över sitt vallonska arv.Historikern Adam Hjortén och vallonättingen Anders Herou diskuterar vallonsk släktforskning och så besöker vi aktuella vallonutställningen i Norrköping.Dessutom svarar Dick Harrison på lyssnarfrågan om hur gamla våra landskap egentligen är.

19.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

19.03
P1 Dokumentär: Scener ur ett annat äktenskap: Inese och Per Morberg

De tog inget bröllopsfoto och hon tappade vigselringen samma kväll de gifte sig. Men äktenskapet har hållit i över trettio år.Det var själarnas möte, säger han. Jag hade aldrig trott att jag skulle ha en sån här lång relation med Per, säger hon.En skådis och en psykoterapeut. Fem döttrar. Ett hönshus. Och varsitt kylskåp.Kicki Möller har tillbringat våren i paret Morbergs sällskap. Av Kicki MöllerFrån i söndags.

20.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

20.03
Människan och Maskinen

För att förstå vår framtid måste vi återupptäcka vår glömda historiaSänds även natt mot måndag kl. 04.02.

21.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

21.03
Naturmorgon

Kortversion från i morse.

21.45
Tankar för dagen med Maria Hellbjörn, kommunikationsstrateg

Om grupptillhörighet och en svår uppgiftMaria Hellbjörn arbetar med normkreativ kommunikation i den egna byrån Hellbjörn Schedwin. Hon är utbildad journalist, har två barn och bor i hus på Hisingen.Producent, Anton BennebrantFrån i morse.

21.50
Land- och sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

22.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

22.05
Sommar i P1: Karin Laserow

INREDARE, KULTURARBETARE. - Mitt Sommarprat ska handla om mitt tosiga liv - tillfälligheternas resa.Om Karin LaserowFrispråkig antikexpert i TV4:s Bytt är bytt. Driver eget företag med inriktning på inredningar, där dåtid möter framtid, i Skåne med en filial i New York.Utbildad barnsjuksköterska men har arbetat med antikviteter i över 40 år. Skrivit boken Antikviteter i modern miljö. Favoritstil är barocken, både inom musik och möbeldesign. Älskar föremål som lyser upp tillvaron.Var nära att ha sönder en cello värd en halv miljon kronor i första avsnittet av Bytt är bytt.Producent: Lisa WallFrån kl. 13.00.

23.35
Allvarligt talat: Bör en ful blomma vara vissen? med David Lagercrantz

David Lagercrantz och Marianne Lindberg de Geer svarar på publikens frågor.Från i onsdags.