P1 - radio-guide

Dagens radiotablå för P1

Tid Program
00.02
Odla med P1

Både lyssnarfrågor och reportage, om odling i trädgård, på kolonilott och balkong.Ingela Jagne är en av Odla med P1´s nya trädgårdsexperter. Hon är hortonom och grönsaksodlare utanför Östersund.Ulla var och hälsade på henne i Torvalla by i höstas.Med järnvägen spreds trädgårdskultur genom Sverige. Gustaf har träffat landskapsarkitekten Johan Bergkvist som vet mycket om järnvägsparkernas historia och betydelse.Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om när man ska beskära syrén och flytta ut bougainvillea (trillingblomma).Från i måndags.

00.30
Dramaarkivet i P1: Maria Villas död, del 1

Vi möter Mördaren, en hotfull ciceron i en ond värld som kanske är vår gemensamma framtid.Det är plats där kvinnor våldtas och torteras, män försvinner och barn skjuts ihjäl på öppen gata. Till staden kommer också Miss Sinaloa, en före detta skönhetsdrottning och älskarinna åt knarkbossen El Chapo Guzman. Den fjortonåriga María Villa kommer snart att försvinna spårlöst på väg hem från diskoteket ...Ciudad Juárez, en gränsstad mellan Mexiko och USA, är en av världens farligaste platser. Varje år mister tusentals Juárez-bor livet till följd av knarkhandeln och USA:s krig mot drogerna.Nu verkar hela staden vara på väg mot total kollaps.I rollerna: Mördaren - Magnus Krepper, Miss Sinaloa - Lo Kauppi, Ximena Villa - Lena Nilsson, Irene Villa - Agnes Kalmér, Journalisten Ivon - Charlotta Jonsson, Padre Fransisco - Peter Viitanen, Man - Ludvig Josephson, Kvinna - Åsa Kalmér, Barnet - Lorens Kauppi, Experten - Stig Larsson, Nyhetsuppläsaren - Nike Nylander.Musik: Niko Röhlcke. Sång: Fanny Risberg och Lo Kauppi.Ljud: Lena Samuelsson. Inspicient: Sven Philip. Producent: Ludvig Josephson.Dramaturg: Magnus Lindman.Regi: Åsa Kalmér. Från 2014.Vi vill påpeka att "María Villas död" innehåller våldsamma scener.Från fredagen föregående vecka.

01.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

01.02
P1 Dokumentär: Haidar gräver guld i USA

24-årige Haidar Hajdari från Husby drömmer om att bli fotbollsproffs men tiden börjar att rinna ut. Hans sista chans blir att provspela för fotbollslaget Los Angeles Galaxy i USA.Haidar är skolad i ett annat Galaxy - Kista Galaxy, föreningen som startades av fotbollsspelaren Henok Goitom och hans familj. De har inte alltid kommit överens men Haidar kommer att behöva använda sig av allt han har lärt sig av Allsvenska profilen Henok om han ska lyckas förverkliga proffsdrömmen. Enkelt blir det inte - han får kämpa med jetlag, en annan fotbollskultur och hundratals andra hoppfulla spelare från hela världen. En dokumentär av Philip O´ConnorFrån i eftermiddags. Sänds även på lördag kl. 23.07.

02.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

02.02
Skolministeriet

I januari sköts 16-årige Ahmed till döds på en busshållplats i Malmö. Två månader senare undrar skolkamrater och personal på skolan där Ahmed gick fortfarande hur något sådant kunde få hända. URVi träffar Wala, Shahed och Nada och som är frustrerade över att polisen ännu inte har klarat upp fallet och att Malmö inte känns säkert för dem. När rektorn Marie Forslin såg elevernas rädsla tog hon initiativet till ett filmprojekt. Genom att eleverna själva får söka svar på sina frågor på Malmös gator och torg hoppas hon att de ska återfå förtroendet för rättssamhället.Ett program av Louise Jacobson.Från i fredags.

02.35
Vetenskapsradion Forum: Elitmotionerande chefer

Programledare: Urban Björstadius.

03.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

03.02
Konflikt

Lördagsmagasin med internationell debatt och djupdykningar i svensk vardag.Om sexuellt våld i krig. Hundratusentals kvinnor har våldtagits i krig i länder som Irak och Kongo. Vad hjälper FNs resolutioner? Hör röster från Belgrad, Nigeria och ett våldtäktsläger i Bosnien."Var inte rädd, men försök heller ingenting. Nu är du i mina händer, du är min, och ingen kommer att få göra dig något ont."Sen våldtog han henne i flera timmar.I den här upplagan av Konflikt berättar Remza Muhic om vad som hände henne under kriget i Bosnien på spa-hotellet Vilina Vlas utanför den lilla staden Visegrad i den serbiska delen av Bosnien.Konflikt handlar om våldtäkt som vapen i krig, om sexuellt våld i konflikter, och om vad omvärlden gör för att försöka stoppa det.Vid bordet i studion för att diskutera sitter Eva Zillén från organisationen Kvinna till Kvinna. Hon har jobbat på Balkan länge och de samarbetar med flera kvinnoorganisationer på Balkan. Där sitter också Paul Murray från Nordic Center for Gender in Military operations. Ett center som ägs av det nordiska försvarssamarbetet, men som ligger i Stockholm. Det är också ett expertcenter för Nato och de nordiska försvarsmakterna.Konflikts Jesper Lindau och Kajsa Boglind åker också till det där spahotellet där Remza våldtogs. Det ligger i Republika Srpska, den serbiska delen av Bosnien, den delning som blev resultatet av fredsavtalet i Dayton på 90-talet. Vi ville veta hur de tänker som jobbar där och de gäster som besöker hotellet idag. Vi bad om att få intervjua någon på hotellet, men kastades ut. Borgmästaren i Visegrad Mladen Djurevic fördömer våldtäkterna men vill helst prata om annat. I Sarajevo berättar Bakira Hasečić från organisationen "Kvinnor - krigets offer" om hut litet de FN resolutioner mot sexuellt våld i krig har hjälpt offren.Våldtäkter förekom på alla sidor i kriget, men de som beskrivits som de mest systematiska utfördes av bosnienserber och serbiska miliser som tex de vita örnarna. Hur hanteras det i Serbien, ett land som idag har en västtillvänd regering med ambitionen att gå med i EU. Vid den statsvetenskapliga fakulteten vid Belgrads universitet är Dasa Duhacek orolig över hur litet eleverna vet om vad som hänt. Studenterna Maya och Milena har själva fått leta efter mer kunskap om våldtäkterna under kriget.Vad händer om våldtäkterna begås av en terrorgrupp, eller en milis, som saknar den befälsordning som finns i en reguljär arme och som definitivt aldrig skrivit under några FN-konventioner? Mycket av det sexuella våld som idag används som krigsmetod begås av just den sortens grupper: som IS i Syrien och Irak och av Boko Haram i norra Nigeria. Konflikts Ivar Ekman kontaktade Mausi Segun, forskare och analytiker på Human Rights Watch i Nigerias huvudstad Abuja för att prata om våldet där.Programledare: Jesper Lindaujesper.lindau@sverigesradio.seProducent:Kajsa Boglindkajsa.boglind@sverigesradio.seStephanie Zakrissonstephanie.zakrisson@sverigesradio.seFrån i lördags.

04.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

04.02
Ekots lördagsintervju: Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister och språkrör

En opinionsmätning häromdagen visade att Miljöpartiet skulle åka ur riksdagen om det var val idag. Det är partiets sämsta siffra på 15 år.MP har tvingats till svåra kompromisser i regeringsställning och har haft hårda interna debatter.När Gustav Fridolin häromdagen föreslog fotboja på personer som ska utvisas och som utgör en säkerhetsrisk, tog debatten ny fart.Den här veckan kommer Skolkommissionens slutrapport med förslag som ska öka likvärdigheten i den svenska skolan. Är det den som ska rädda Fridolin och Miljöpartiet?Följt av analys av Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.Senare i programmet frågar vi oss om socialdemokraterna verkligen är det samarbetsparti de säger sig vara. Reportage av Maggie Strömberg och samtal med Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.Från i lördags.

05.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

05.02
Teaterprogrammet

Från i fredags.

05.29
P1-morgon

05.30
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

05.35
Ring P1! med Sofia Ericsson

Kortversion från i fredags.

05.45
Morgonandakt

Josefin Holmström, författare och litteraturkritiker.I Bergspredikan i Matteusevangeliets sjunde kapitel talar Jesus om de som  bygger sitt hus på sand och de som bygger sitt hus på en klippa."Den som därför hör dessa mina ord och handlar efter dem, han liknar en förståndig man som byggde sitt hus på klippan."I sorgens och katastrofens ögonblick blir det ofta klart för oss på vilken grund vi byggt vårt hus och vårt liv.Josefin Holmström.Ofta försöker vi ro mot vinden, försöker ta oss över stormiga hav av egen kraft. Men precis som den som bygger sitt hus på klippan gör det av tillit till Guds löften, behöver den som ror med Jesus inte vara rädd.Josefin Holmström."Samtidigt som Bibeln berättar att vattnet kan skölja och storma är det också livets vatten, det som renar oss. Det är genom att klä oss i Kristi död som vi kan klä oss i Kristi uppståndelse."TextMatt 7:24-26MusikChopin/Preludium i C dur/ Solokov Du är det levande vattnet/Bibelkören ReduxProducent Ulla Strängberg Sveriges Radio Jönköping

05.55
Sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

06.00
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

06.00
Morgoneko

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

06.15
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

06.30
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

06.32
Ekonomieko

Ekonomiekot är Ekots nyhetsprogram om senaste nytt i ekonomins värld.

06.34
Nyheter från Vetenskapsradion

Vetenskapsnyheter från alla tänkbara forskningsområden. Här får du som lyssnare ofta höra nyheten innan den blir uppmärksammad av övriga media. Sänds i P1.

06.39
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

06.50
Tankar för dagen med Jenny Jägerfeld, psykolog och författare

- Jag funderade länge över lärarens uttryck: att jag varit för empatisk. Var det ens möjligt?Jenny Jägerfeld är legitimerad psykolog, författare och föreläsare. Hon har en privat terapimottagning driver samtalsserierna "Psykologer läser böcker" och "Psykologer går på teater". Hon skriver även krönikor och artiklar om framför allt litteratur, sexualitet och psykologi samt svarar på frågor i SvD Junior och på Psykologiguiden.År 2006 debuterade hon som författare med romanen Hål i huvudet och hösten 2010 kom hennes andra bok, ungdomsromanen Här ligger jag och blöder, som bland annat tilldelades Augustpriset i barn- och ungdomsklassen. 2012 sommarpratade hon om hur hennes reumatiska sjukdom ledde fram till att hon började skriva på allvar. Nu är hon aktuell med boken Brorsan är kung! samt podcasten Superältarna.Producent:Mette Göthbergtankar@sverigesradio.seSänds även kl. 21.45.

06.55
Landväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

07.00
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

07.00
Morgoneko

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

07.18
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

07.30
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

07.32
Ekonomieko

Ekonomiekot är Ekots nyhetsprogram om senaste nytt i ekonomins värld.

07.36
Nyheter från Vetenskapsradion

Vetenskapsnyheter från alla tänkbara forskningsområden. Här får du som lyssnare ofta höra nyheten innan den blir uppmärksammad av övriga media. Sänds i P1.

07.39
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

07.46
Kulturnytt

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.

07.55
Land- och sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

07.59
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

08.00
Morgoneko

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

08.15
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

08.30
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

08.32
Ekonomieko

Ekonomiekot är Ekots nyhetsprogram om senaste nytt i ekonomins värld.

08.36
Nyheter från Vetenskapsradion

Vetenskapsnyheter från alla tänkbara forskningsområden. Här får du som lyssnare ofta höra nyheten innan den blir uppmärksammad av övriga media. Sänds i P1.

08.41
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

08.54
Kulturnytt

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.

08.59
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

09.00
Morgoneko

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

09.14
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

09.30
Ring P1! med Sofie Ericsson

Lyssnarnas eget debattprogram. Ring in och skapa diskussion: 099-51010.Sänds även i kortversion kl. 21.35 och i morgon kl. 05.35.

10.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

10.03
Kaliber

P1:s program för grävande journalistik. Vi granskar missförhållanden och samhällsfenomen.Sänds även kl. 02.30 och på söndag kl. 13.30.

10.35
Odla med P1

Både lyssnarfrågor och reportage, om odling i trädgård, på kolonilott och balkong.Barrträd är värda en upprättelse, tycker Henrik Sjöman. Fler borde byta sticklingar med varann, tycker Matilda Weinstock.Henrik Sjöman berättar för Gustaf hur barrträden slentrianmässigt överexploaterades i Sverige på 60-talet, men hur man idag kan ha barrträd i trädgårdar på ett nytt sätt.  Henrik är en av Odla med P1´s nya experter.Ulla har gått på sticklingsbytardag och träffat entusiastiska idealister.Maj-Lis Pettersson svarar på två nyinkomna lyssnarfrågor.Sänds även natt mot lördag kl. 01.35, på lördag kl. 12.05 samt natt mot måndag kl. 00.02.

11.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

11.04
Tendens

"Mirjams" man misshandlade henne och knuffade henne nerför trappan. Sedan tog han henne till sjukhuset och var hennes tolk. Han sa att hon hade ramlat."Mirjam" låstes in i hemmet av sin man. Hon hade ingen nyckel till sitt hem och ingen mobil. Mannen misshandlade henne så hårt att hon behövde gå till sjukhuset. Där tolkade han åt henne och till läkarna sa han att hon hade ramlat och gjort illa i sig.Efter tre år lyckades 20-åriga Mirjam ringa polisen och de kom och bröt upp låset. Men mannen dömdes inte för misshandel. Det fanns inga bevis mot honom.- Jag hade ingen mobil att ta bilder med och på sjukhuset tolkade han åt mig och hittade på vad han ville, berättar "Mirjam".Har du utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp? Kontakta stödtelefonen Kvinnofridslinjen på 020- 50 50 50 för hjälp.Sukran Kavaksukran.kavak@sverigesradio.seSänds även kl. 20.03 och natt mot onsdag kl. 01.02.

11.33
Ekonyheter

11.35
Sveriges Radios novellpris: Rent bord av Lina Ekdahl

Specialskrivna noveller för nedladdning.Sänds även kl. 19.35.

12.00
Tolvslaget

12.00
Dagens dikt

Författare och skådespelare läser poesi från nu och då, när och fjärran.Sänds även kl. 23.55.

12.10
Vetandets värld: Regalskeppet Vasa - så ska det hålla i 1000 år

Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning om vetenskap. Det kan handla om allt från skalbaggar till det senaste inom hiv-forskningen.Sänds även kl. 20.35 och i morgon kl. 05.02.

12.30
Luncheko

Med ekonomi och sport.Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

12.55
Land- och sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

13.00
P1 Kultur - litteraturveckan

Dessutom: Nedräkningen mot tillkännagivandet av Sveriges Radios romanpris drar igång med jurydiskussioner. Programledare: Marie Lundström och Roger Wilson.Sänds även kl. 18.14.

14.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

14.03
Vetenskapsradion Språket

Om hur språket används och förändras, om språkvård och om hur språk och samhälle ömsesidigt påverkar varandra. Var med och ställ dina frågor om språk. Programledare: Emmy Rasper.På arbetsplatser kan vissa ord och uttryck få en intern betydelse som inte alltid är begriplig för människor utanför just den branschen. Framdrift, drifta och tonalitet är exempel på sådana ord.Veckans språkfrågorFinns det några andra branscher än IT-branschen som använder sig av ordet drifta?Existerar det norska ordet framdrift i svenskan?Vad är den exakta betydelsen av tonalitet?Varifrån kommer begreppet faktoid?Språkvetare Ylva Byrman. Programledare Emmy Rasper.Sänds även i morgon kl. 19.03 och på torsdag kl. 01.35.

14.30
Ekonomiekot lördag

På djupet om världsekonomin med Pär Ivarsson.Frankrikes ekonomi är en blandning av spjutspetsteknologi, jordbruk och en stor offentlig sektor. Ekonomer talar om reformbehov, men presidentkandidaterna har motsatta förslag om vad som ska ske.Gäster är Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, verksam vid Institutet för näringslivsforskning och gästprofessor vid École d'économie i Paris, Lena Sellgen, chefsekonom på Business Sweden, och Ekonomiekots reporter Eva Stenström.Programledare: Anders JelminFrån i lördags.

15.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

15.03
Radiosporten

Med det senaste i sportens värld.

15.04
Nordegren och Epstein i P1

En personlig talkshow om aktualiteter och nyheter. Med Thomas Nordegren och Louise Epstein.Sänds även kl. 00.02.

15.45
Kulturnytt

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.

15.55
Sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

16.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

16.03
Studio Ett

Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

16.45
Dagens Eko kvart i fem

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

17.00
Studio Ett

Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

17.45
Dagens Eko

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

18.01
Ekonomiekot

Ekonomiekot är Ekots nyhetsprogram om senaste nytt i ekonomins värld.

18.08
Radiosporten

Med det senaste i sportens värld.

18.09
Kulturnytt

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.Sänds även kl. 22.55.

18.14
P1 Kultur - litteraturveckan

Dessutom: Nedräkningen mot tillkännagivandet av Sveriges Radios romanpris drar igång med jurydiskussioner. Programledare: Marie Lundström och Roger Wilson.Från kl. 13.00.

19.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

19.03
Dramaarkivet i P1: Maria Villas död 2

Journalisten Ivon och Marías syster Irene börjar leta efter den försvunna María. Spåren leder till ett skjul där blod och rester av människohår visar att något fasansfullt har ägt rum.Samtidigt får vi följa María på hennes väg från diskoteket till nattens ände. I kön till stadens coolaste nattklubb träffar hon en man som kallar sig Lone ranger.Ciudad Juárez, en gränsstad mellan Mexiko och USA, är en av världens farligaste platser. Varje år mister tusentals Juárez-bor livet till följd av knarkhandeln och USA:s krig mot drogerna.Nu verkar hela staden vara på väg mot total kollaps.I rollerna: Staden - Gunilla Röör, María Villa - Fanny Risberg, Ximena Villa - Lena Nilsson, Irene Villa - Agnes Kalmér, Lone Ranger - Martin Alliaga, Miss Sinaloa - Lo Kauppi, Esther Chávez - Anita Ekström, Polis - Mats Flink, Experten - Stig Larsson, Nyhetsuppläsaren - Nike Nylander.Musik: Niko Röhlcke. Sång: Fanny Risberg och Lo Kauppi.Ljud: Lena Samuelsson. Inspicient: Sven Philip. Producent: Ludvig Josephson.Dramaturg: Magnus Lindman.Regi: Åsa Kalmér. Från 2014.Vi vill påpeka att "María Villas död" innehåller våldsamma scener.Från i fredags. Sänds även natt mot nästa måndag.

19.35
Sveriges Radios novellpris: Rent bord av Lina Ekdahl

Specialskrivna noveller för nedladdning.Från kl. 11.35.

20.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

20.03
Tendens

"Mirjams" man misshandlade henne och knuffade henne nerför trappan. Sedan tog han henne till sjukhuset och var hennes tolk. Han sa att hon hade ramlat."Mirjam" låstes in i hemmet av sin man. Hon hade ingen nyckel till sitt hem och ingen mobil. Mannen misshandlade henne så hårt att hon behövde gå till sjukhuset. Där tolkade han åt henne och till läkarna sa han att hon hade ramlat och gjort illa i sig.Efter tre år lyckades 20-åriga Mirjam ringa polisen och de kom och bröt upp låset. Men mannen dömdes inte för misshandel. Det fanns inga bevis mot honom.- Jag hade ingen mobil att ta bilder med och på sjukhuset tolkade han åt mig och hittade på vad han ville, berättar "Mirjam".Har du utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp? Kontakta stödtelefonen Kvinnofridslinjen på 020- 50 50 50 för hjälp.Sukran Kavaksukran.kavak@sverigesradio.seFrån kl. 11.03. Sänds även natt mot onsdag kl. 01.02.

20.35
Vetandets värld: Regalskeppet Vasa - så ska det hålla i 1000 år

Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning om vetenskap. Det kan handla om allt från skalbaggar till det senaste inom hiv-forskningen.Från kl. 12.10. Sänds även kl. 05.02.

20.55
Klartext - nyheter på ett enklare sätt

21.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

21.03
Radiokorrespondenterna

Reportageprogram från jordens alla hörn med Sveriges Radios utrikeskorrespondenter.Oppositionspartierna De Gröna och Vänstern är på frammarsch i Finland efter kommunalvalet nyligen. Samtidigt tappar regeringspartiet Sannfinländarna stort.Efter flera år av högerstyre och nationella populister vid makten, är en vänstervåg på gång i vårt grannland?Helsingforskorrespondent Thella Johnson möter partiaktiva och diskuterar läget i finländsk politik med kommentatorerna Anne Suominen och Susanna Ginman, politiska redaktörer och skapare av Polpodden, en finländsk politik-podcast.Från i går.

21.35
Ring P1! med Sofie Ericsson

Valda delar ur morgonens sändning.Sänds även i morgon kl. 05.35.

21.45
Tankar för dagen med Jenny Jägerfeld, psykolog och författare

- Jag funderade länge över lärarens uttryck: att jag varit för empatisk. Var det ens möjligt?Jenny Jägerfeld är legitimerad psykolog, författare och föreläsare. Hon har en privat terapimottagning driver samtalsserierna "Psykologer läser böcker" och "Psykologer går på teater". Hon skriver även krönikor och artiklar om framför allt litteratur, sexualitet och psykologi samt svarar på frågor i SvD Junior och på Psykologiguiden.År 2006 debuterade hon som författare med romanen Hål i huvudet och hösten 2010 kom hennes andra bok, ungdomsromanen Här ligger jag och blöder, som bland annat tilldelades Augustpriset i barn- och ungdomsklassen. 2012 sommarpratade hon om hur hennes reumatiska sjukdom ledde fram till att hon började skriva på allvar. Nu är hon aktuell med boken Brorsan är kung! samt podcasten Superältarna.Producent:Mette Göthbergtankar@sverigesradio.seFrån i morse.

21.50
Land- och sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

22.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

22.10
Radiosporten

Med det senaste i sportens värld.

22.12
Studio Ett

Direktsänt aktuellt magasin.Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

22.55
Kulturnytt

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.Från kl. 18.09.

23.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

23.07
Studio Ett

Direktsänt aktuellt magasin.Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

23.50
Dagens dikt

Författare och skådespelare läser poesi från nu och då, när och fjärran.Från kl. 12.00.