P1 - radio-guide

Dagens radiotablå för P1

Tid Program
00.02
Snedtänkt med Kalle Lind

Från i söndags.

01.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

01.02
Medierna

Små nyanser med stor betydelse när Uppsala Nya Tidning skrev om gripen man miljoner på fickan. Rustar redaktionerna ner när Kina rustar upp? Nytt mediestöd. Mediebudorden del två: hatstormen.Tiggare blev till tiggande i UNT:s klickraket I tisdags kom nyheten om en tiggare som greps med sex miljoner kronor på resecentrum i Uppsala. Nyheten exploderade och letade sig hela vägen till Ryssland.Men det var en nyhet som var lite för bra för att vara sann och under veckan kom även beskrivningen av händelsen att förändras.Formuleringen gick från tiggare till tiggande och hela nyheten fick en ny, helt annorlunda, kontext.Reporter: Erik Petersson.Ramen för ett nytt mediestöd presenteradI veckan presenterade sju av riksdagens partier vad som kommer att bli huvuddragen i det reformerade presstödet.Mycket blir oförändrat. Stödet får visserligen ett nytt namn, mediestöd, men sett i ljuset av förväntningarna på den stora medieutredning som den rödgröna regeringen sjösatte för nästan exakt två år sen, får vi nog säga att berget födde en råtta. Mediernas Lasse Truedson har följt frågan sen stenåldern och kommenterar.Svag kinabevakning när landet rustar globaltFör några veckor sen skrev Sveriges Radios Kinakorrespondent Hanna Sahlberg ett mejl riktat till sin hemmaredaktion och andra högt uppsatta svenska mediechefer.Mejlet kan närmast beskrivas som ett nödrop som beskriver en allt tuffare arbetssituation för såväl utrikesjournalister som inhemska kinesiska reportrar.Det handlar om ökad censur, resebegränsningar och statliga trakasserier.Samtidigt som pressfriheten är på tillbakagång och Kina satsar på att stärka sin ställning globalt har svenska medier väsentligt lägre närvaro i landet än för bara några år sen. Idag är de faktiskt bara två. Två stycken som på plats ska bevaka Kina och dess grannländer.Hur rimlig är egentligen den här prioriteringen idag?Reporter: Viktor Löfgren.Mediebudorden II - HatstormArga kommentarer på nätet som i medier blir till en så kallad hatstorm har på senare år kommit att bli till en ny genre av journalistik.Det kan ibland räcka med att så få som en eller två personer på sociala medier skrivit något kritiskt mot julkalendern, en kändis klädval eller skolmaten för att en fingerfärdig journalist ska förvandla de få kommentarerna till en upprörd folkrörelse, värd att uppmärksamma med en artikel.Förra veckan startade vi en ny serie vi kallar Mediebudorden. I den har vi tillsammans med journalisten Jack Werner satt samman tips om hur du som läsare kan förhålla dig till olika fenomen som möter dig i nyhetsflödet.Dagens del heter "Hatstorm - när känslor blir nyheter".Reporter: Johan CedersjöFrån gårdagen. Sänds även kl. 19.03.

01.40
Ekonomiekot Extra

Efter H&M:s informationsdag - hör fondförvaltarens dom. Spelreklamen ökar kraftigt inför omregleringen och många får betala dyrt för bolagens vinster. Efter veckans olika bud - Ekonomiekot Extra reder ut boprisstatistiken.Programledare:Hanna MalmodinGäster:Oscar Karlsson, fondförvaltare HandelsbankenAnders Håkansson, professor i beroendemedicin vid Lunds UniversitetKristian Åström, reporter EkonomiekotRöster i programmet:Claudia Wörmann, boekonom SBABHenrik Tjärnström, vd KindredPer Nordkvist, avdelningschef FinansinspektionenKarl-Johan Persson, vd H&MFrån kl. 11.40.

02.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

02.02
Människor och tro: Amerikas kristna och president Trump

Ett program i skärningspunkten mellan religion och politik.President Trump stöddes av många evangelikala kristna i USA. Finns stödet kvar? I San Mateo kyrkan i Washington samlas flyktingar från El Salvador och här växer motståndet mot Trumps politik.Det första året med president Trump har splittrat det kristna USA. Många så kallade evangelikala kristna stödde honom - men frågan är om stödet finns kvar? Fredrik Gregorius, religionsvetare som studerat de evangelikala rörelserna, berättar om dagens relation mellan Trump och hans kristna väljare. Samtidigt finns det församlingar och progressiva kristna som motsätter sig Trumps politik. I San Mateo kyrkan i Washington samlas flyktingar från El Salvador och här växer oron över utvisningar och den allt hårdare retoriken mot invandrare. Reportage av frilansjournalisten Petra Glimåker Socolovsky  som bland annat möter Yury vars föräldrar hotas av utvisning. Men hon och andra i kyrkan agerar nu för att få de tillfälliga uppehållstillstånden, TPS, förlängda.Från i torsdags.

02.50
Klassikern

Veckans Klassikern har gjorts av Fredrik Wadström och handlar om de olympiska spelen. Men inte de pågående - utan Moskva-OS 1980. Och inte om spelen heller egentligen - utan om en pjäs om OS 1980.Sommaren 1980 interneras prostituerade och socialt utslagna människor i Moskva inför sommar-OS i staden.Aleksander Galins pjäs utspelar sig på ett mentalsjukhus utanför Moskva där några av dessa människor låsts in under OS för att inte störa stadsbilden för utländska besökare."Stjärnor på morgonhimlen" blev en stor händelse på sovjetiska teaterscener under perestrojkan i slutet av 80-talet och har spelats på många platser runt om i världen.Från igår. Sänds även tisdag kl 03.50.

03.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

03.02
Filosofiska rummet: När extremerna möts

40 minuter om människan, moralen och existensen.Flyktingmottagandet i Sverige är inte alltid friktionsfritt. I sin bok Mellan klan och stat skriver journalisten Per Brinkemo att det beror på bristande förståelse av kulturella olikheter.Vår stora tillit till staten och andra, också okända medborgare, för med sig ett beteende i Sverige som skiljer sig markant från andra kulturers. För en verklig integration är det viktigt att vi på djupet förstår hur annorlunda samhällen väldigt många flyktingar kommer ifrån.Det hävdar journalisten Per Brinkemo. Här samtalar han med sjuksköterskan och debattören Nalin Pekgul, utvecklingssamordnaren Sadiye Altundal och integrationsforskaren Sayaka Osanami. En invändning mot Brinkemos fokus är att för att åstadkomma verklig integration måste man snarare fokusera på likheter än olikheter människor emellan.Programledare: Lars Mogensen, producent: Thomas Lunderquist.Från i söndags.

03.50
Forskarliv

Från i fredags.

04.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

04.02
Himmel eller helvete: Vad har vi i rymden att göra?

Raketen Falcon Heavy har skickats ut i rymden för att sätta en bil i omloppsbana kring solen. Vad är poängen med dessa dyra rymdresor?Är man optimist ser man möjligheter att utveckla skydd undan meteoriter, och kanske upptäcka vänner därute i rymden.Men vad är det som säger att dessa organismer skulle vara våra vänner? Pessimisten menar att civilisationer mer avancerade än vår skulle kunna förslava oss.Med Gustaf Klarin, vetenskapsreporter och Ulrika Björkstén, chef på vetenskapsredaktionen SR.Från i morse.

04.15
Naturmorgon: Naturpanelen om bävrar, flygmyror och vattensprutande växter

Direktsänd naturradio från Sverige och världen.Lennart Engstrand, Susanne Åkesson och Mikael Sörensson i Naturpanelen samlas i Lunds botaniska trädgård för att svara på lyssnarfrågor om natur. Programledare Joacim Lindwall.Från lördagen.

05.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

05.02
Naturmorgon: Naturpanelen om bävrar, flygmyror och vattensprutande växter

Direktsänd naturradio från Sverige och världen.Lennart Engstrand, Susanne Åkesson och Mikael Sörensson i Naturpanelen samlas i Lunds botaniska trädgård för att svara på lyssnarfrågor om natur. Programledare Joacim Lindwall.Från gårdagen.

05.55
Sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

06.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

06.03
P1 Kultur

Från i fredags.

06.50
Tankar för dagen med läkaren Astrid Seeberger

- Skrivandet är människans seger över förgängligheten.Astrid Seeberger, som är född och uppvuxen i Sydtyskland, kom till Sverige som ensam sjuttonåring för att bli författare. Hon blev läkare först vilket inte var så dumt: Man kan lära sig mycket när man lyssnar på patienternas livsberättelser. Och hon blev forskare och docent vid Karolinska Institutet, och ledare för ett forum på de fyra undervisningssjukhusen i Stockholm som är en mötesplats mellan konst och vetenskap.Producent:Mette Göthbergtankar@sverigesradio.se

06.55
Landväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

07.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

07.03
Vetenskapsradions veckomagasin

Myror kan rädda sina sårade kamrater genom att bära hem dem och slicka deras sår, visar studie. Världens högsta berg ska mätas om och så möter vi forskaren som kallas "Ormbettsjesus".Afrikanska myror som ofta får benen avslitna i strider mot termiter visar sig kunna identifiera skadade artfränder, bära hem dem till stacken och slicka såren rena - något som ofta är avgörande för att den sårade myran ska överleva, visar en ny studie.I Veckomagasinet hör vi också om den nepalesiska expeditionen som nu ska kontrollmäta landets stolthet, Mount Everest, men det är inte det lättaste.Vi hör om hur fler kvinnor ska få nobelpris, möter den unge danske forskaren som fått sitt smeknamn för sin strävan efter billigt serum till världens alla ormbitna fattiga och så undrar vi om stenåldersskallarna som hittats spetsade på pålar i Motala mest var ett verk av stökiga ungdomar.VetenskapsradionFrån i fredags.

07.50
Radiofynd: Antastad om och om igen 1953

Hur svårt ska det vara att som kvinna gå oantastad på Stockholms gator? Ganska så omöjligt upptäcker Marianne Höök år 1953.Från i onsdags.

07.55
Land- och sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

08.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

08.05
Söndagsintervjun

Han var Överbefälhavare i en tid av nedrustning och frostig pengakamp med politikerna när han sa att Sverige max kunde försvara sig i en vecka. Nu har vinden vänt för nya ÖB:n - är då Sverker bitter?Sänds även kl. 21.03 samt natt mot lördag.

08.55
P1 Kultur med krönika

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.Sänds även kl. 12.55.

09.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

09.03
Godmorgon, världen!

Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir. Dessutom satir med Public Service, krönika av Katarina Barrling, kåseri av Mark Levengood, Panelen med mera..Timme 1:* Åtalen mot ryssarna för inblandning i USA:s val* Putin och populariteten* Miljoner afghanska flyktingar riskerar utvisas ur Pakistan * Kan en statsskuld bli för stor?* Krönika av Katarina Barrling* PanelenTimme 2:* De otrogna väljarnas betydelse* Migrationen central fråga i europeiska val* Satir av och med Public Service* Jacob Zumas era är över* Energilagring - nyckeln till förnybar el* Ska skolan utbilda influencers?* Kåseri av Mark LevengoodProgramledare: Sara Stenholm PihlProducent: Karin WickströmTekniker: Josef ReinholdSänds även kl. 22.05.

10.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

10.03
Godmorgon, världen!

Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir. Dessutom satir med Public Service, krönika av Katarina Barrling, kåseri av Mark Levengood, Panelen med mera..Timme 1:* Åtalen mot ryssarna för inblandning i USA:s val* Putin och populariteten* Miljoner afghanska flyktingar riskerar utvisas ur Pakistan * Kan en statsskuld bli för stor?* Krönika av Katarina Barrling* PanelenTimme 2:* De otrogna väljarnas betydelse* Migrationen central fråga i europeiska val* Satir av och med Public Service* Jacob Zumas era är över* Energilagring - nyckeln till förnybar el* Ska skolan utbilda influencers?* Kåseri av Mark LevengoodProgramledare: Sara Stenholm PihlProducent: Karin WickströmTekniker: Josef ReinholdSänds även kl. 22.05.

11.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

11.03
Gudstjänst: Prövningens stund

Gudstjänst från Katarina kyrka med kyrkoherde Olle Carlsson, Christine Koskull och ungdomskör, ledd av Gregory Lloyd.I dagens gudstjänst, första söndagen i fastan, predikar Olle Carlsson.Jag kommer att predika om maktlöshetens väg. Vägen där vi erkänner de saker som kommit mellan oss och livet.- Jag tänker om fastan att det finns ingen väg till påskdagen utom genom det som gör ont i livet. Så är det i varje människas liv och dramaturgi, genom oro och ångest kan en väg öppnas, säger Olle Carlsson. - Det är detta som fastetiden, korsets väg handlar om. Även om det känns som om allt tagits ifrån dig - om livet inte alls blivit som du tänkt dig, så är detta inte slutet.I gudstjänsten deltar även församlingens nystartade ungdomskör och så sjunger Gustaf Jernberg med vänner.MedverkandeOlle Carlsson, predikan Christine Koskull, liturg Gerhard Bley, inledning Emilie Nyman, textläsning Gregory Lloyd, orgelArvid Svenungsson, piano Ungdomskören i Katarina under ledning av Gregory LloydSångsolister: Irma Schultz, Gustaf Jernberg, Katarina Näslund, Theodor Minnhagen, Ella Knuutinen och Olof Axelsson. Sånggrupp ur Katarina Pop: Helene Nordmark, Isabelle Björklund, Beata Sahlin, Joachim Lundberg och Katarina Näslund. TextPsaltaren 31:2-6Markus 1:12-13MusikSv psalmboken 681, Herre hör min bön (från Taizé) Such Great Heights (Ben Gibbard, Jimmy Tamburello) Finns där en kärlek som rymmer allt - ur "Kärlekens sigill" (Irma Schultz/Hans Kennemark) Sv ps 135, Se vi gå upp till Jerusalem (P Nilsson/Nordisk folkmelodi) Sv ps 219 Jag skulle vilja våga tro (T Littmarck) Kyrie ur Misa Criolla (A Ramirez) Ave verum corpus (W A Mozart) För kärlekens skull (T Gärdestad)Sv ps 297 Härlig är jorden (B Ingemann/schlesisk melodi) Producent Katarina JosephssonTekniker Inge Amundsen, May-Britt RylanderSveriges Radio Örebroliv@sverigesradio.se

12.00
Känsligt läge

Det råder en åldersdiskriminering på våra arbetsplatser som vi inte pratar så mycket om. Redan efter att man blivit 40 år så faller ens attraktion på arbetsmarknaden.Det är nationalekonomerna Magnus Carlsson och Stefan Eriksson som med ett fältexperiment visat att arbetssökande diskrimineras av arbetsgivare. Och oviljan att anställa någon ökar ju äldre man blir efter 40 år. Är du närmare 60 så har du en obefintlig chans att kallas till en arbetsintervju.Men det finns dom som vågar anställa äldre, i reportaget berättar 74-årige busschauffören Raul Blanco att han kommer köra buss så länge han orkar.Gäst i programmet är Marianne Rundström som skrivit boken Passé - de ofrivilliga pensionärernaFrån i torsdags. Sänds även natt mot onsdag kl. 01.35.

12.30
Luncheko

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

12.50
Land- och sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

12.55
P1 Kultur med krönika

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.Från i morse.

13.00
Radiokorrespondenterna

Reportageprogram från jordens alla hörn med Sveriges Radios utrikeskorrespondenter.Världen jublade när IS, islamiska staten, besegrades i Mosul i norra Irak för sju månader sedan. Men för invånarna i det krigshärjade Irak, har såren inte läkt.Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén har besökt Mosul. På barnhemmet finns barn som för evigt märkts av IS, i Mosuls gamla stad finns likstanken ännu kvar och dödade Is-terrorister ligger och ruttnar på innergårdar. Gamla stan är en grå spökstad utan el och vatten där man fortfarande gräver i rasmassorna efter de dödade. Och nu varnar experter, bland dem Iraks tidigare utrikesminister Hoshyar Zebari, att IS kan komma att återuppstå under nytt namn, om inte Mosuls sunnimuslimer erbjuds ett värdigt liv, återuppbyggnad och nationell försoning.Sänds även på måndag kl. 21.03.

13.30
Kaliber

Undersökande journalistik från Göteborg.Den färdtjänstchaufför som ska köra Anne-Marie tränger sig in i hennes hem.Dessutom undersöks vad hänt med försvarsmaktens hundar, SOS Alarms svarstider och relationerna inom konstnärsnämnden.Från i måndags.

14.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

14.03
Stil

Programledare: Susanne Ljung.I veckans Stil Special ska vi titta närmare på relationen mellan våra kläder och vårt känsloliv. För det är inte bara trender som styr vad vi väljer att ta på oss, lika avgörande är våra känslor.Ett plagg vi ärvt av en kär familjemedlem kan väcka varma känslor till liv när vi bär det, som om vi vore personen nära. Ett par byxor som sitter fel kan göra oss obekväma och förstöra en hel dag. Och en gammal brudklänning kan bära på minnen som väcker många känslor till liv, både bra och dåliga.I veckans program ska vi får höra fem historier som alla, på olika vis, handlar om hur kläder påverkar våra känslor - och hur känslor påverkar våra kläder. Vi pratar bland annat den hyllade artisten Sarah Klang om hur glammiga scenkläder kan skapa den rätta känslan under en konsert, vi undersöker hur solglasögon kan fungera som ett sätt att dölja känslor och så tar vi reda på hur en dålig dag påverkar våra klädval.Veckans programledare är Erik Sjölin.Från i fredags. Sänds även på onsdag kl. 02.02.

15.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

15.03
P1 Dokumentär

I maj 2016 hittas en ung afghansk kvinna, Marzieh, mördad i Hökarängen i Stockholm. Hon hade kommit till Sverige ett knappt år tidigare med en plan: hon ville vara fri, leva ett vanligt liv.Randi Mossige-Norheim har granskat fallet med Marzieh och letar svar på frågan vad som egentligen hände med tjejen som sökte friheten.Det visar sig att hon var lika skyddslös här i Sverige som hon var i landet hon flydde ifrån. Hennes  make, som nu misstänks för mordet, styrde hennes resa till Sverige och övervakade och hotade henne under en lång tid innan hon dog. Men trots att Marzieh hade regelbunden kontakt med en rad myndigheter så var det ingen som märkte hoten.Reza, Marziehs vän från HVB-hemmet i Hökarängen, säger att han nu vill att allt kommer fram:- Hon sa ju att det här jag berättar för dig är en hemlighet. Du ska inte berätta för någon annan. Men nu vill jag berätta hela sanningen, för att allting ska komma fram.Producent: Håkan EngströmSlutmix: Ludvig JanssonSänds även natt mot måndag samt på lördag kl. 23.07.

15.55
Sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

16.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

16.03
Lundströms Bokradio

Programledare: Marie Lundström.Du gamla, du fria: Sveriges nationalsång. Hur funkar den egentligen? Och hur bra är texten? Vi tar hjälp av en låtskrivare och en poet!Den här veckan tar vi oss an Sveriges nationalsång: Du gamla, du fria. Musikern och textförfattaren Bo Sundstöm är här och pratar om textförfattande. Vad är en bra låttext? Och vad tycker han egentligen om Richard Dybecks Du gamla, du fria från år 1844 - hur funkar texten?Och så kommer översättaren och poeten John Swedenmark hit och hjälper oss att reda rätt: vad är styrkan i hymnens text? Dess svagenhet? Och så har han skrivit en helt ny vers, unikt framförs i veckans program! Välkomna.All musik som är med i programmet hittar du på vår egen spotify-lista. Klicka så kommer du till den.Programledare: Marie Lundström Producent: Alba Mogensen och Fredrik WadströmFrån i lördags. Sänds även natt mot tisdag.

16.45
Dagens Eko kvart i fem

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

17.00
Filosofiska rummet: Tema: Självmedvetandet

40 minuter om människan, moralen och existensen.Vi människor har en unik förmåga att reflektera över oss själva. Men när blir vi självmedvetna och finns det ens ett "jag"?Förutom ett medvetande har människan också ett självmedvetande som gör att vi kan reflektera över våra tankar, beslut och vår framtid. Men finns ens medvetandet och våra jag? Det finns teorier om att det bara är en illusion eller konstruktion. Att jaget är en jazzorkester utan ledare där olika instrument spelar sina solon.Gäster är Åsa Wikforss, filosof, Peter Gärdenfors, kognitionsforskare och Marcus Lindskog, som forskar om små barns medvetande.Programledare och producent Peter Sandberg.Sänds även på fredag kl. 20.03 och natt mot söndag kl. 03.02.

17.45
Dagens Eko med Ekonomieko och sport

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

18.00
Vetenskapsradion Klotet: Att fånga in koldioxid sågas av experter

Förväntningarna är för höga på tekniska lösningar som ska fånga in koldioxid ur atmosfären. Men dessa tekniker är en del av lösningarna som världens länder har enats om för att klara klimatmålet.Reningsteknik på bilar, industrier och kraftverk räcker inte för att få bukt med den globala uppvärmningen. De flesta klimatforskare anser att även en del av den koldioxid som redan finns i atmosfären behöver minska.I en ny rapport från experter i EU sågas de flesta lösningar. Ingen av dem kan göra att halten koldioxid i atmosfären minskar tillräckligt snabbt eller i den omfattning som krävs.Det innebär inte att dessa tekniska lösningar är oanvändbara. De anses trots allt vara välbehövliga tillskott till andra åtgärder för att minska koldioxidhalterna, som till exempel att göra så att jordbruksmark och skog binder mer kol.Men hur går det med teknikutvecklingen? Klotet har varit på Island och besökt företaget Carbon recycling international som tar koldioxid från ett kraftverk och tillverkar metanol till bilbränsle.   Klotet undersöker också hur det går med tekniken där koldioxid ska avskiljas ut röken från kolkraftverk och föras ner i berggrunden, så kallad carbon capture and storage, ccs.Programledare: Marie-Louise KristolaFrån i onsdags. Sänds även natt mot tisdag kl. 01.45.

18.45
P1 Kultur: Reportage

Filmen "The shape of water" toppade listan över Oscarsnomineringar. Den har hela 13 nomineringar. Vi har pratat med regissören Guillermo del Toro.Filmen handlar om en romans mellan en stum städerska och ett fiskmonster.Den som lyckats med konststycket att göra Oscarvärdig film av det, är den mexikanske regissören Guillermo del Toro, välkänd bland monsterälskare världen över. Han har tidigare gjort filmer som "Pans labyrint", "Hellboy" och "Pacific rim", men beskriver "The shape of water" - som utspelar sig i det tidiga 60-talets USA - som sin första vuxenfilm. - Kärlek kan anta vilken form som helst. Du kan bli kär i någon som är dubbelt så gammal, av samma kön, med en annan etnicitet eller religion - om du känner att du hör ihop med någon så finns det inga gränser. Och vatten har samma förmåga, det kan ta sig genom minsta spricka, genom järn och sten, säger Guillermo del Toro.Vi ses på filmfestivalen i London - en av alla festivaler som har tagit emot "The Shape of water" med öppna armar. Filmen vann Guldlejonet på Venedigfestivalen i somras och är nominerad till 13 Oscar.Sally Hawkins kan ta hem en statyett för sin insats i huvudrollen som den stumma städerskan Elisa, som stilla gör sitt arbete medan kollegan Zelda, spelad av Octavia Spencer, fyller tystnaden på egen hand. Elisa och Zelda arbetar på ett topphemligt, statligt forskningsinstitut, och en dag anländer en mystisk behållare till ett av laboratorierna. Den är fylld med vatten, och något mer - något levande. Elisa blir nyfiken och lägger försiktigt handen mot glasrutan och en hand med simhud mellan fingrarna sträcker sig efter henne.Guillermo del Toro beskriver "The shape of water" som sin första film utifrån ett vuxenperspektiv. Även om hans tidigare verk har varit vuxenfilmer så har de tittat på världen genom ett barns ögon.- Vid 53 års ålder var det viktigt för mig att göra en film med vuxna teman, med en vuxen blick på vad verklig kärlek är - att en annan person tittar på dig och inte vill förändra någonting. "Pans labyrint" var en saga för vuxna, men utgick från barnet. Det gör inte den här filmen, säger Guillermo del Toro.Lyssna på hela reportaget i ljudlänken ovan.Karin SvenssonFrån i går. Sänds även natt mot tisdag kl. 00.45 samt natt mot nästa lördag kl. 03.50

18.55
Dagens dikt

Översättning: Dan ShafranUppläsning: Sofia Berg- BöhmDiktsamling: "Austerloo" Förlag: Ellerströms, 2013MUSIK Peter Tjajkovskij: Lärkans sång ur ÅrstidernaEXEKUTÖR Nikolaj Luganskij pianoFrån i går.

19.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

19.03
Medierna

Små nyanser med stor betydelse när Uppsala Nya Tidning skrev om gripen man miljoner på fickan. Rustar redaktionerna ner när Kina rustar upp? Nytt mediestöd. Mediebudorden del två: hatstormen.Tiggare blev till tiggande i UNT:s klickraket I tisdags kom nyheten om en tiggare som greps med sex miljoner kronor på resecentrum i Uppsala. Nyheten exploderade och letade sig hela vägen till Ryssland.Men det var en nyhet som var lite för bra för att vara sann och under veckan kom även beskrivningen av händelsen att förändras.Formuleringen gick från tiggare till tiggande och hela nyheten fick en ny, helt annorlunda, kontext.Reporter: Erik Petersson.Ramen för ett nytt mediestöd presenteradI veckan presenterade sju av riksdagens partier vad som kommer att bli huvuddragen i det reformerade presstödet.Mycket blir oförändrat. Stödet får visserligen ett nytt namn, mediestöd, men sett i ljuset av förväntningarna på den stora medieutredning som den rödgröna regeringen sjösatte för nästan exakt två år sen, får vi nog säga att berget födde en råtta. Mediernas Lasse Truedson har följt frågan sen stenåldern och kommenterar.Svag kinabevakning när landet rustar globaltFör några veckor sen skrev Sveriges Radios Kinakorrespondent Hanna Sahlberg ett mejl riktat till sin hemmaredaktion och andra högt uppsatta svenska mediechefer.Mejlet kan närmast beskrivas som ett nödrop som beskriver en allt tuffare arbetssituation för såväl utrikesjournalister som inhemska kinesiska reportrar.Det handlar om ökad censur, resebegränsningar och statliga trakasserier.Samtidigt som pressfriheten är på tillbakagång och Kina satsar på att stärka sin ställning globalt har svenska medier väsentligt lägre närvaro i landet än för bara några år sen. Idag är de faktiskt bara två. Två stycken som på plats ska bevaka Kina och dess grannländer.Hur rimlig är egentligen den här prioriteringen idag?Reporter: Viktor Löfgren.Mediebudorden II - HatstormArga kommentarer på nätet som i medier blir till en så kallad hatstorm har på senare år kommit att bli till en ny genre av journalistik.Det kan ibland räcka med att så få som en eller två personer på sociala medier skrivit något kritiskt mot julkalendern, en kändis klädval eller skolmaten för att en fingerfärdig journalist ska förvandla de få kommentarerna till en upprörd folkrörelse, värd att uppmärksamma med en artikel.Förra veckan startade vi en ny serie vi kallar Mediebudorden. I den har vi tillsammans med journalisten Jack Werner satt samman tips om hur du som läsare kan förhålla dig till olika fenomen som möter dig i nyhetsflödet.Dagens del heter "Hatstorm - när känslor blir nyheter".Reporter: Johan CedersjöFrån i går.

19.40
USApodden

20.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

20.03
Snedtänkt med Kalle Lind

Sänds även natt mot söndag.

21.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

21.03
Söndagsintervjun

Han var Överbefälhavare i en tid av nedrustning och frostig pengakamp med politikerna när han sa att Sverige max kunde försvara sig i en vecka. Nu har vinden vänt för nya ÖB:n - är då Sverker bitter?Från i morse. Sänds även natt mot lördag.

21.50
Land- och sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

22.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

22.05
Godmorgon, världen!

Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir. Dessutom satir med Public Service, krönika av Katarina Barrling, kåseri av Mark Levengood, Panelen med mera..Timme 1:* Åtalen mot ryssarna för inblandning i USA:s val* Putin och populariteten* Miljoner afghanska flyktingar riskerar utvisas ur Pakistan * Kan en statsskuld bli för stor?* Krönika av Katarina Barrling* PanelenTimme 2:* De otrogna väljarnas betydelse* Migrationen central fråga i europeiska val* Satir av och med Public Service* Jacob Zumas era är över* Energilagring - nyckeln till förnybar el* Ska skolan utbilda influencers?* Kåseri av Mark LevengoodProgramledare: Sara Stenholm PihlProducent: Karin WickströmTekniker: Josef ReinholdFrån i morse.

23.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

23.05
Godmorgon, världen!

Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir. Dessutom satir med Public Service, krönika av Katarina Barrling, kåseri av Mark Levengood, Panelen med mera..Timme 1:* Åtalen mot ryssarna för inblandning i USA:s val* Putin och populariteten* Miljoner afghanska flyktingar riskerar utvisas ur Pakistan * Kan en statsskuld bli för stor?* Krönika av Katarina Barrling* PanelenTimme 2:* De otrogna väljarnas betydelse* Migrationen central fråga i europeiska val* Satir av och med Public Service* Jacob Zumas era är över* Energilagring - nyckeln till förnybar el* Ska skolan utbilda influencers?* Kåseri av Mark LevengoodProgramledare: Sara Stenholm PihlProducent: Karin WickströmTekniker: Josef ReinholdFrån i morse.