Tv-Tablå för Axess TV torsdag

Axess TV är Sveriges kulturkanal. Axess TV sänder kultur- och samhällsprogram varje dag i marknätet och i digitala Comhem.

TidProgram
07:00

Uffizierna inifrån

När 47-årige Eike Schmidt som förste utlänning utnämns till chef för Uffizierna i Florens är uppdraget klart: modernisera ett av världens mest berömda museer. Han möter snabbt motstånd.

08:00

Socialdemokraternas idéer

Migration och utbildning. Talare: Erik Hörstadius – Partiet som slutade tänka, Inger Enkvist – Utbildning i jämlikhetens tjänst. Moderator: PJ Anders Linder. Seminarium från Engelsbergs bruk den 2 december 2021.

08:30

Socialdemokraternas idéer

Opinionen, Danmark och maktstrategier. Talare: David Ahlin – Socialdemokraternas opinionsutmaningar inför riksdagsvalet, Ann-Sofie Dahl – Dansk inspiration till svenska S – och omvänt, Svend Dahl – Ett maktparti söker en maktstrategi. Moderator: PJ Anders Linder. Seminarium från Engelsbergs bruk 2 december 2021.

09:30

De största romerska kejsarna

- Justinianus. Justinianus var kejsare mer än femhundra år efter Caesar och styrde inte från Rom utan från Konstantinopel. Under hans tid återupprättades det romerska imperiet en sista gång.

10:20

Mångfalden mitt i Atlanten

Vulkanön Sankta Helena, mellan Afrika och Sydamerika, ligger 2000 kilometer från närmaste fastland. Den är inte bara extremt isolerad utan har en helt enastående mångfald av flora och fauna. Men när européer upptäckt Sankta Helena på 1500-talets inleddes en exploatering av öns resurser samtidigt som främmande arter utplacerades som underminerade öns känsliga ekosystem. Sankta Helenas invånare gick samman för att rädda sitt arv.

14:00

Thielemann dirigerar Bruckners första symfoni

Staatskapelle Dresden framför Anton Bruckers första symfoni under ledning av Christian Thielemann.

15:00

Studio Axess

PJ Anders Linder intervjuar en aktuell gäst.

15:30

Big Ben

Renoveringen av världsberömda Big Ben är ett massivt projekt som har tagit år och kostat hundratals miljoner. För första gången på nästan 160 år plockades den enorma mekanismen isär.

16:20

Engelsbergsseminariet 2019: Historia och samtid

Peter Ricketts. Lord Peter Ricketts går igen om tre årtal av avgörande betydelse för utvecklingen och självförståelsen i det moderna Frankrike.

16:40

Idéer om Europas framtid

Länge leve Europa?. Talare: Carl-Vincent Reimers – Ett federalt Europa som idé och politiskt projekt, Ylva Nilsson – EU-federalismen vann och försvann, Fredrik Johansson – Sverige och EU – Sanningens minut. Moderator: PJ Anders Linder.

17:40

På tröskeln till en ny värld

- En värld utan sjukdomar. Forskare gör sitt yttersta för att skapa en värld utan sjukdomar. Stora ansträngningar görs för att förstå och kontrollera mikrobiomer: triljontals mikroorganismer som lever i eller på människans hud.

18:30

Stora pesten i London

- Spridningen. I pesten som drabbade London 1665-1666 dog var fjärde invånare. Hur kunde det ske? Hur spreds sjukdomen?. I arkiven på St Barts sjukhus upptäcker Xand van Tulleken att när många läkare flydde stannade sjuksköterskorna kvar och riskerade livet för att vårda de sjuka.

19:15

Venedig - vad turisterna inte får se

Hantverk och kultur. Palazzo Contarini Polignac har utsikt mot Canal Grande i Venedig. Det var tidigare en samlingsplats för Europas musikaliska avantgarde men nu ägs det av familjen de Montebello och konstnären Roger de Montebello har sin ateljé här.

20:00

Romarnas franska hamn

Narbo Martius, numera Narbonne, är inte lika känd som Nîmes och Arles. Inte så konstigt eftersom de flesta av dess lämningar inte är synliga. Men det var den första huvudstaden i Gallien, grundad av Rom 118 f.Kr. och fick smeknamnet "dottern till Rom". Denna dokumentärfilm visar en av de viktigaste städerna i det romerska imperiet.

21:00

Kalla krigets vetenskap

Kärnkraft. Kalla krigets konflikt definierades av kärnkraften: som ett globalt hot men också som energikälla.

22:00

Krönikan

Det är sommar och snart semester. Ida, Palle och Søs åker med barnen till Nordsjön och besöker Idas föräldrar hemma i Ringkøbing - men allt går inte som planerat. Ida får överraskande och mycket olika erbjudanden från Kaj Holger och Erik. Samtidigt har Søs intressanta nyheter för sin familj som vänder upp och ner på vardagen.

23:00

Veckans bok - 2021

Japonismen. Monica Braw är japanolog och författare. I sin artonde bok om Japan får vi möta den europeiska fascinationen för Japan under sent 1800-talet som gick under benämningen "Japonismen". Det var en tid då européer entusiastiskt köpte upp konst från det då, för många västerlänningar, helt okända Japan. Vad betydde det här för den europeiska konsten? Och var det verkligen en rättvis bild av Japan som den europeiska allmänheten fick ta del av? Adam Cwejman intervjuar Monica Braw.

23:30

Myter kring amerikansk historia

Den amerikanska revolutionen. I detta första avsnitt om hur amerikansk historia har mytologiserats och manipulerats av generationer politiker, skribenter och demonstranter granskas den amerikanska revolutionen. Den beskrivs som en kamp mellan David och Goliat där män med höga ideal tog sig an det mäktiga brittiska imperiet. Men hur mycket av det stämmer med verkligheten?