Dagens tv-tablå för Kunskapskanalen

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!Välj ett annat datum
Tid Program
15.00
Tryckfrihet med Google

Vem har rätt att bli bortglömd av Google? Det finns en lag om detta. Man kan ansöka om att sökresultat om en själv ska tas bort. Men hur lätt är det?. Linnéa Lindsköld, forskare i biblioteks- och informationsvetenskap, berättar. Repris från 18/2.

15.15
De vilda Vasarna

Författaren Herman Lindqvist berättar hur det kommer sig att alla Europas kungafamiljer är släkt med Gustav Vasa. En berättelse om en inflytelserik ätt som med list, lögn, bedrägeri och brutalitet slog sig fram till tronen. Arrangör: Albert Bonniers förlag. Repris från 2016.

15.35
Storbritannien och Brexit - hur hamnade vi där?

Adrian Hyde-Price är professor vid Göteborgs universitet. Han menar att förklaringen till att britterna röstade för Brexit måste sökas i en mängd olika faktorer. Stanna-kampanjen hade alla fakta på sin sida, men lämna-kampanjerna var mer passionerade och lyckades därför locka fler väljare. Arrangör: Utrikespolitiska institutet.

16.05
Var är vi på vägen mot Brexit?

David Cairns är Storbritanniens ambassadör i Sverige. Han talar om hur Brexit innebär starten på ett nytt förhållande mellan Storbritannien och de övriga EU-länderna. De frågor som måste lösas i Brexit-processen handlar om EU-medborgare, säkerhetsfrågor, budget och handel, säger Cairns. Arrangör: Utrikespolitiska institutet.

16.30
Kommissionens roll och vägen framåt

Det är viktigt för alla att få till ett bra utträdesavtal, menar Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionen i Sverige. Överst på agendan står att lösa medborgarskapsfrågor för en miljon britter som bor och arbetar i annat EU-land och de tre miljoner EU-medborgare som bor och arbetar i Storbritannien. Arrangör: Utrikespolitiska institutet.

16.55
EU efter Brexit

Eva Sjögren arbetar för Svenska institutet för Europapolitiska studier. Hon ger en bild av vad som kan komma att hända i de olika institutionerna inom EU efter Brexit. Vem eller vilka tar vid när britterna lämnar EU. Och vad innebär det för Sverige?. Arrangör: Utrikespolitiska institutet.

17.25
Vad kan vi veta om Brexit innan det händer?

Björn Fägersten, UI, menar att det faktaunderskott som många britter hade inför Brexit-omröstningen förmodligen spelade roll för resultatet. Håkan Jonsson, EU-expert och före detta diplomat, säger att hela Europa nu kastats in i minst fem år av osäkerhet. Men nu finns också möjligheter för EU att diskutera sin självbild och identitet, och det kan stärka EU:s legitimitet. Arrangör: Utrikespolitiska institutet (UI).

18.00
Välkommen till vårt kollektiv

Brittisk dokumentärtserie. Förlovningsfesten. Hilly och Paul har förlovningsfest och alla är där. Sam och Megan har kris i sitt förhållande. Och kommer Lucy att klara av att genomföra hela loppet på fem kilometer?. 2015.

18.25
Jesus och kristendomens martyrer

Amerikansk dramadokumentärserie från 2014. Martyrer. Hur kommer det sig att de romerska försöken att stävja framväxten av kristendomen bara verkar stärka den?. När de kristna anhängarna vägrade att offra till romarrikets hedniska gudar hårdnade tonen gentemot dem. De misstänkliggjordes för avvikande beteende och anklagades till och med för kannibalism i och med ritualer såsom nattvarden. Från 26/5 i K.

19.15
Nya Zeeland: Den blå kusten

Nyzeeländsk naturserie. Högst upp på Nya Zeelands Nordö sträcker sig en smal halvö mot norr. Där finns smala fjordar med rikt djurliv och dit söker sig stingrockor som människan fruktar. Men det är rockorna som har skäl att vara oroliga - de följs av en hel grupp späckhuggare. Från 25/5 i K.

20.00
Historien om Kina

Brittisk dokumentärserie från 2016. Revolutionens tid. Dagens Kina har vuxit fram genom olika revolutioner, där tre avgörande skeenden mellan 1850 och 1950 skapade det Kina vi känner i dag. Storbritannien satte Kina på plats genom sin krigföring i det första opiumkriget, krävde handelsavtal och tog över viktiga hamnstäder som Shanghai och Kanton. Samtidigt växte spänningarna mellan kineser och de utländska krafterna i landet. Och inte minst, de senaste 30 årens ekonomiska framväxt efter Maos död har skapat ett helt nytt Kina jämfört med hundra år tidigare. Från 27/5 i K.

21.00
Smugglarna

Dokumentärserie. Guld till salu. Nelufar Hedayat undersöker den blodiga handeln med guld från korrupta och olagliga tillgångar. På vägen möter hon colombianska guldgrävare som riskerar sina liv och visselblåsaren som tvingades fly när han avslöjade hur guld användes för penningtvätt.

21.40
Dokument utifrån: Steve Bannons värld

Amerikansk dokumentär från 2017. Det finns de som menar att han är USA:s egentlige president och att det är till Steve Bannon som Donald Trump lyssnar mest. Men hans position hotas av andra maktspelare i Vita huset. Det här är historien om de politiska och ideologiska motsättningarna i presidentens inre krets.

22.35
80-talets USA

Amerikansk dokumentärserie från 2015. Murarna rivs. Supermakter med kärnvapen, Tjernobylolyckan, protester på Himmelska fridens torg och Berlinmurens fall. Här får vi se årtiondets stora händelser skildras med hjälp av intervjuer, nyhetsklipp och vittnesupplevelser. Från 25/5 i K.

23.20
Historiska trädgårdar

Nordisk trädgårdsserie från 2011. Glorup. I godset Glorups barockträdgård finner man spegeldammar, långa alléer och porlande vatten. Det har blivit hög tid att återställa platsens forna skönhet. UR. Från 26/5 i K.