Dagens tv-tablå för Kunskapskanalen

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!Välj ett annat datum
Tid Program
15.00
Behovet av palliativ medicin

Vad har samhället för behov av palliativ vård? Hur ser den demografiska utvecklingen och utmaningarna för vård och forskning ut?. Professorerna Birgit Rasmussen och Carl Johan Fürst berättar. Arrangör: Lunds universitet.

15.15
Folkhälsoperspektiv på palliativ vård

Behöver vi ett nytt perspektiv på döden och döendet?. Olav Lindqvist, forskare vid Karolinska institutet i Stockholm och en av de ansvariga för DöBra projektet, talar om situationen i Sverige gällande palliativ vård och varför det är viktigt. Arrangör: Lunds universitet.

15.45
En vidgad syn på palliativ vård

Chitra Venkateswaran är grundare av MEHAC foundation i Kerala. Hon talar om att möta behovet av palliativ vård hos patienter med cancer och psykiatriska sjukdomar på landsbygden i södra Indien. Arrangör: Lunds universitet.

16.30
Föreställningar om kulturmöten

Inom den palliativa vården i Sverige finns det en del utmaningar. Ett av dem är möten med människor från andra kulturer. Beatrice Eliasson, kurator på palliativ vård i region Skåne, talar om föreställningar och verklighet kring dessa möten. Arrangör: Lunds universitet.

17.05
Ska alla få dö hemma?

Ungefär 15 procent av dem som dör i Sverige gör det ensamma. Vad finns det för förutsättningar för att vårdas i hemmet under slutskedet av livet och dör vi på den plats som vi önskar? Arrangör: Lunds universitet.

18.00
Där ingen längre kan bo

Norskt reportage från 2016. Gården Me-Åkerneset klamrar sig fast på en fjällvägg 100 meter ovanför fjorden. Här bodde människor redan under medeltiden, men sedan 1958 står gården tom på grund av den allvarliga rasrisken. 90-årige Einar är en av de sista som är född och uppvuxen på gården. Han tar med sig barndomskamraten Per till sitt hotade barndomshem.

18.15
Trädgårdsdrömmar med Monty Don

Brittisk trädgårdsserie från 2014. I avsnittet handlar det om att anpassa sin drömträdgård efter såväl salta havsvindar som karg bergsmiljö. 21/4.

19.15
Att dyka under isberget

Dokumentär. En familj seglar i Arktis tillsammans med ett team och försöker dyka till hundra meters djup. Ingen har någonsin förr dykt så djupt i vatten vars temperatur är en minusgrad. Ska de lyckas? UR. Från 19/4 i K.

20.10
Hillary Clinton, kvinnorna och makten

Dokumentär. ”Betrakta kvinnliga rättigheter som mänskliga rättigheter!” Hillary Clintons tal på kvinnokonferensen 1995 i Peking kom att bli banbrytande. Men hur ser det ut med kvinnornas rättigheter i dag. UR. 2016.

21.00
Världens natur: Fjällens lilla härskare

Svensk dokumentär från 2017. Björn, kungsörn och ren i all ära, den som styr det ekologiska systemet i fjällen är en liten gnagare med attityd, fjällämmeln. Den kan vara helt osynlig några år, och då får fjällräven svälta. Men så plötsligt finns den överallt, kaxig, hungrig och ivrig på sex. Och fjällen sjuder av liv. 23/4 i SVT2.

21.50
Vara som alla andra

Dokumentär. Följ vardagen på en psykiatrisk klinik för barn och unga i Österrike. Vi får unik insyn i arbetet med barnen, och i personalens balansgång mellan försiktighet och påtryckningar när det gäller relationen till både barnen och deras föräldrar.

22.50
Kirurger i bushen

Brittisk vetenskapsserie från 2014. Kan en metod som använts på människor i 25 år rädda även björnar?. Ett räddningscenter i Laos tar hand om utrotningshotade kragbjörnar, och en av dem ska få genomgå hjärnkirurgi för att bota sin vattenskalle. Och tigerhonan Tiara som blöder näsblod ovanligt mycket ska få genomgå skiktröntgen för att undersöka om hon har på en tumör. Möt de dedikerade veterinärerna som tar sig an savannens vilda djur på fältet när de insjuknar eller skadas. Med hjälp av den de senaste rönen inom läkarvetenskapen räddar de utrotningshotade djurs liv, och tar till kreativa metoder för att kunna göra sitt jobb ute i fält. Från 23/4 i K.

23.45
Asien från ovan

Dokumentärserie. Kambodja. Serien om Asien inleds med en resa genom Kambodja, med nedslag vid olika sevärdheter och natursköna landskap. Vi åker bambutåg i Battambang och ser pepparodlingar i Kampot-provinsen. UR.