Dagens tv-tablå för Kunskapskanalen

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!Välj ett annat datum
Tid Program
15.00
Vad är rättvist i en plattformsekonomi?

Industriella revolutionen och ångmaskinen ändrade hur arbetet organiserades. Hur påverkar den digitala revolutionen?. Fredrik Söderqvist, Unionen, ger en snabbgenomgång av vår ekonomiska historia ur ett fackligt perspektiv. Arrangör: Sime 2016.

15.10
Socionomdagarna 2016: KBT i utveckling

En genomgång av utvecklingen av KBT, kognitiv beteendeterapi, från 1950-talet och framåt. Vad har den kritiserats för och var befinner den sig i dag?. Anna Kåver, leg psykolog och leg psykoterapeut, beskriver utvecklingen av KBT som en kontinuerlig process i vågor med forskning och evidens som bas. Arrangör: Akademikerförbundet SSR.

16.05
Mina två liv - om bipolär sjukdom

Att leva med en psykisk sjukdom påverkar livet på ett genomgripande sätt, men man är inte sin diagnos. Man kan leva ett bra liv med sin sjukdom. Därför är det så viktigt att inte identifiera sig med sin diagnos, anser Ann Heberlein, som berättar om hur det är att leva med diagnosen bipolär sjukdom typ 2. Hon är lektor i etik vid Lunds universitet och författare. Arrangör: Akademikerförbundet SSR.

17.00
Mindfulness 2016

Mindfulness har blivit en mötesplats för olika sätt att utforska vårt medvetande. Åsa Nilsonne, psykiater och professor i medicinsk psykologi vid Karolinska institutet, visar hur man genom meditation och mindfulnessträning faktiskt kan påverka våra hjärnor och dess funktioner. Arrangör: Akademikerförbundet SSR.

18.00
Arkitektens hem

Dansk arkitekturserie. Sunt, enkelt, funktionellt. Stramt, enkelt och robust är nyckelorden när Nini Leimands hus byggs. Här måste finnas plats för många barn och fester. Men framför allt ska det vara prisvärt och sunt. UR. 2012.

18.30
Palatsens storhetstid

Brittisk dokumentärserie. Den brittiske historikern Dan Cruickshank låser upp portarna till Storbritanniens mest magnifika palats. Detta var hem för några av historiens mest kända, och ökända, kungar och makthavare,. Vi får här en unik inblick i vad dessa ofta överdådiga byggnaders arkitektur säger om sina forna ägare och det samhälle de levde och verkade i. Från 20/1 i K.

19.20
Besvärliga bävrar

Brittisk naturfilm. Naturens flitiga ingenjör som fäller träd och bygger hyddor och dammar, det är en vanlig bild av bävern. Men när den i dag kommer allt närmare våra egna boningar uppstår konflikter. En man försöker göra något åt det på fredlig väg. Från 19/1 i K.

20.10
Sidenvägen

Brittisk dokumentärserie från 2016. Öst möter väst. Resan fortsätter på karavanvägarna i det forna Persiens öknar, till basarerna i Istanbul och fram till slutstationen i Venedig. Vi har nått fram till 1400-talet när handelsleden ersattes av sjöfart. UR. Från 21/1 i K.

21.00
Situation USA

Dokumentärserie. Ferguson. I staden Ferguson i USA löper unga afroamerikaner tjugo gånger större risk att dö av polisvåld än deras vita grannar. I två avsnitt går skådespelaren Reggie Yates till botten med rasism, vapenvåld och polisbrutalitet i USA. UR.

22.00
Dokument utifrån: Ndranghetan - den kalabriska maffian

Fransk dokumentär från 2016. Maffian i södra Italien tjänar mer pengar än McDonalds och Deutsche Bank tillsammans. Knarkhandeln och den illegala sophanteringen står för merparten av inkomsterna. Med 60 000 anställda infiltrerar Ndranghetan alla delar av det italienska samhället. Modiga poliser och åklagare riskerar sina liv för att lagföra maffians ledare, men det största slaget utdelades nyligen från oväntat håll – av självaste påven.

22.55
Latinamerikaner i USA

Dokumentärserie. Andra världskriget och freden. Avsnittet handlar om latinamerikanska krigshjältar under andra världskriget, men också om diskrimineringen de utsattes för. Dessutom om swingpjattarnas stora klädinspiration, "zoot suit", unga latinamerikaners klädstil under 30- och 40-talet. UR. Från 19/1 i K.

23.50
Makalösa bin

Naturfilm. Spaning. I två program följer programledarna Chris Packham och Martha Kearney de flitiga binas liv. Med hjälp av avancerad teknik får vi insikt i binas miniatyrvärld, beteende och flygmönster. Hur kommunicerar de med varandra? UR.