Dagens tv-tablå för Kunskapskanalen

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!Välj ett annat datum
Tid Program
09.00
Trivas, leka och lära

Fritidshemmet ska enligt lagen stimulera elevernas utveckling och erbjuda en meningsfull fritid. Lars Gustafsson, organisationskonsult och chefsutbildare, talar om hur man i fritidshemmet och på skolan kan arbeta så att varje elev får bästa resan mot målen. Arrangör: Skolporten. Repris från 13/3.

09.10
Fritidshemmets miljöer

Anneli Hippinen Ahlgren, är doktorand vid Stockholms universitet. Hon talar om hur miljöer och didaktik kan förstås i förhållande till fritidshemmets verksamhet, samt om barns perspektiv på fritidshemmets miljöer. Arrangör: Skolporten. Repris från 14/3.

11.00
Förstärkt läraruppdrag på fritids

Line Isaksson är utvecklingslärare och ledamot i lärarförbundets förbundsstyrelse. Hon talar utifrån praktiska erfarenheter av ett systematiskt kvalitetsarbete som stärker elevens lärande och som skapar en bättre arbetsmiljö för all pedagogisk personal. Arrangör: Skolporten. Repris från 14/3.

12.00
Lärande och utveckling i fritidshemmet

I de senaste riktlinjerna för fritidshem har fritidshemmets uppdrag förtydligats och till viss del förändrats. Ann S. Pihlgren, pedagog och lärarutbildare, berättar om vad dessa förändringar innebär för lärande och lärare. Arrangör: Skolporten. Repris från 15/3.

14.20
Integration eller etablering

Sam Yildirim, utvecklingsledare för integration på Länsstyrelsen i Stockholm, reder ut begrepp som vimlar i mediedebatten. Vem är nyanländ, flykting, invandrad, etablerad, integrerad?. Han berättar om skräddarsydda satsningar för att snabbare hjälpa flyktingar att matcha sin kompetens med befintliga jobb på den svenska arbetsmarknaden. Arrangör: Specialpedagogiska institutionen på Stockholms universitet. Repris från 2016.

15.00
Örtskolan

Svensk faktaserie. Rölleka. Alexandra De Paoli berättar om olika örter och blommors användningsområden. Från 2014.

15.05
Den pågående evolutionen

Fransk naturfilm från 2014. Babianen som husse. Evolutionen har skapat dagens växter och djur, och även oss själva. Men evolutionen är inte slut för det. Arter fortsätter att anpassas till omvärldens krav. Först ut bland exemplen i denna serie är babianerna som börjat hålla hundar som husdjur. Från 19/3 i K.

16.00
Neandertalarna

Tysk dokumentär från 2015. Vad hände egentligen neandertalarna? De levde på vår jord i tusentals år, men det är förvånansvärt tyst om dem i historieskrivningen. Deras plötsliga försvinnande har länge förbluffat forskare, men nu finns det en ny teori om vad som kan ha blivit deras öde. Ett kraftfullt vulkanutbrott för nära 40 000 år sedan kan ha drabbat dem. Om en hel människoart blev utrotad av ett naturfenomen, kan det då hända igen?. Från 19/3 i K.

16.50
Borgens hemligheter

Brittisk dokumentärserie från 2015. Uppförandet av en borg försåg många människor med jobb och byggandet tog lång tid då i princip allt gjordes för hand. Men några funktioner sparade tid och var livsviktiga för den dagliga driften, såsom till exempel kvarnen. Från 24/3 i K.

17.50
Antikmagasinet

Svensk antikvitetsserie från 2017. Antikmagasinet hyllar den danske formgivaren Poul Kjaerholm och visar hans klassiker. Vad har han betytt för dagens unga formgivare?. Gäster: experten Ole Höstbo och designern Johan Ridderstråle,. 23/3.

18.20
Att vandra Camino de Santiago

Amerikansk dokumentär från 2014. Varje år vandrar flera hundratusen människor den populära pilgrimsleden som sträcker sig från staden Le Puy i Frankrike till nordvästra Spanien. I den här dokumentären följer vi några av dem som valt att gå hela eller delar av den 160 mil långa sträckan. Under vandringen tvingas man till både fysiska påfrestningar och att konfronteras med sina rädslor och tvivel. Ingen kan förutse de utmaningar och triumfer vallfartsleden har i beredskap för dem. Från 22/3 i K.

19.15
Min unika tvilling

Brittisk vetenskapsfilm från 2016. Adam och Neil Pearson är enäggstvillingar men ser ändå helt olika ut, något som borde vara en genetisk omöjlighet. Anledningen är att de har en genförändring som yttrar sig på helt olika sätt hos de två. Hur detta är möjligt undersöks i en resa som går tillbaka ända till det ögonblick då de utvecklades till två foster i livmodern. Från 22/3 i K.

20.05
Ryssland på fyra hjul

Brittisk dokumentärserie. Ryssland är tio tidszoner stort och världens största land. Hur mår dagens Ryssland – 25 år efter Berlinmurens fall?. Bland björnjakt och antihomosexuella lagar finns Pride-aktivister, gästarbetare från landets fattigaste delar och enorma naturtillgångar. Justin Rowlatt och Anita Rani tar sig runt i de nyaste och äldsta delarna av Ryssland i bil, till en enorm vapenmässa samt till Jekaterinburg som traditionellt har styrts av gängkriminalitet. Anita Rani tar vägen från Moskva till Sankt Petersburg och vidare till den nya ekonomiska frontlinjen Murmansk norr om polcirkeln. Medan Justin upptäcker det ryska inlandet från Perm till Uralbergen och det asiatiska Ryssland. 2014.

21.00
Upptäcktsresa i Romarriket

Dokumentärserie. Makt och medborgare. Historikern Mary Beard ger oss en personlig skildring av hur ett av världshistoriens mäktigaste imperier fungerade. Vilka var romarna? Och vad innebar det att vara romare?.

22.00
Människans planet

Brittisk naturserie från 2011. Ett liv i tropiska skogar. Tete i Kongo samlar honung på hög höjd attackerad av ilskna bin. Barnen hos piaroafolket i Venezuela samlar goliatspindlar att rosta till lunch. Korowaifolket i västra Papua Nya Guinea bygger hus åt hela familjen uppe i trädkronorna – tre exempel på ett liv i tropiska skogar. Från 19/3 i K.

22.50
Dokument utifrån: Hushållsslavar

Fransk dokumentär från 2016. Varje dag lämnar 2000 kvinnor Filippinerna för att arbeta som hembiträden i Mellanöstern och Asien. Många hamnar i slavliknande förhållanden där arbetsgivaren har oinskränkt makt över dem. De riskerar att bli fysiskt och psykiskt misshandlade och var sjätte kvinna utnyttjas sexuellt. 19/3 i SVT2.

23.40
Bergsgorillan

Brittisk naturserie från 2010. De dimhöljda bergen. Gorillaungen har övergivits av sin mor. Nu är han helt beroende av sin morfar, gruppens ledarhane. Kommer ungen att få tillräcklig omvårdnad i en skog full av faror?. Från 20/3 i K.

00.35
En historisk resa om mat

Föreläsning. Antalet larmrapporter om otillåtna tillsatser ökar i takt med den globala handeln. Kocken och forskaren Håkan Jönsson berättar att vi konsumenter ofta känner oss osäkra på vad vi stoppar i oss. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.