Dagens tv-tablå för Kunskapskanalen

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!Välj ett annat datum
Tid Program
15.00
Efter Pisa - hur går vi vidare?: Styrning och ansvar

Hur inverkar skolledningen, lärarna och föräldrarna på skolsituationen? Kan stat och kommun agera annorlunda?. Med Jan-Eric Gustafsson, ordförande i skolkommissionen, Per Kornhall, författare och debattör och Kristiina Volmari från Utbildningsstyrelsen i Finland. Arrangör: ESO.

15.40
Politikerna svarar

Moderatorn Robert Erikson sammanfattar de synpunkter och frågor som dagens talare har lyft fram. Utbildningsminister Gustav Fridolin och statssekreterare Erik Nilsson svarar på frågor. Arrangör: ESO.

16.30
Engelska - universitetsvärldens nya latin?

Långt in på 1800-talet var latin det akademiska språket. I dag dominerar engelskan undervisning och forskning. Är det bra eller dåligt?. Språkforskaren Linus Salö berättar om vilka möjligheter och problem som användningen av engelskan kan innebära. Arrangör: Stockholms universitet.

16.55
Konsten att välja en Nobelpristagare

Ett samtal mellan forskare om valet av de olika Nobelpristagarna. Med Gunnar von Heijne, professor i kemi, Lars Bergström, professor i fysik, Thomas Jonter, professor i internationella relationer och Stephan Larsen, lektor i litteraturvetenskap. Arrangör: Stockholms universitet.

18.00
K-märkt form

Svensk designserie. Sigurd Persson, klassisk mångsysslare inom svensk formgivning. 2011.

18.05
Övergivna rum

Dansk reportageserie från 2013. Det exakta läget är hemligt, men någonstans på norra Jylland och nedgrävt 60 meter under markytan ligger det övergivna skyddsrummet Regan Vest. Det är 5500 kvadratmeter stort. Det var hit den danska regeringen och kungahuset skulle föras, i händelse av att atomkriget bröt ut.

18.25
Den australiska kusten

Naturserie från 2014. Korallkusten. Australien. Världens sjätte längsta kustlinje och en variationsrik natur utan dess like. Den uråldriga kontinenten och den unga nationen Australien har 80 procent av sin befolkning bosatta längs kusten. En marinekolog, en paleontolog, en antropolog, en landskapsarkitekt samt en journalist bidrar till förståelsen för denna kusts historia och tar oss bland annat till Sydney, Victoria, Darwin, Stora barriärrevet, Guldkusten, och Tasmanien. Från 25/2 i K.

19.15
Alligatorernas träsk

Brittisk naturserie. På gränsen mellan Georgia och Florida ligger ett av den amerikanska söderns klassiska träsk, Okefenokee. Uppe i träden häckar hägrar i tusental. I vattnet under lurar alligatorerna. En oförsiktig fågel som kommer för nära är dömd. Från 23/2 i K.

20.05
Napoleon

Brittisk dokumentärserie från 2014. Napoleon var en talangfull militär ledare och befälhavare, men hans privatliv var kantat av besvikelser och svek. Det gäller inte minst hans relation med Joséphine. Från 25/2 i K.

21.00
USA med Lisa Ling

Amerikansk dokumentärserie. Satanism. Vad händer när satanister vill resa en staty över Satan i en religiös stad?. Lisa Ling besöker Detroit, en av de mest övergivna städerna i USA, och möter dem som menar att Satan är en rebell mot okunskap och likriktning.

21.40
Dokument utifrån: Amerikas delade stater

Amerikansk dokumentärserie från 2017. Maktskifte. När Donald Trump svor eden som USA:s 45:e president så gjorde han det i ett delat land. Aldrig tidigare har klyftan mellan de två partierna i kongressen, republikaner och demokrater, varit så djup. Obama hade misslyckats i sina försök att skapa enighet. Den konservativa Teaparty-rörelsen blev ett hot inte bara för demokraterna utan splittrade också det republikanska partiet. Deras krav på radikala förändringar banade vägen för Donald Trump.

23.35
Big history

Historisk vetenskapsserie från 2014. Vapen, kyla och varför stora byggnader liknar varandra på olika kontinenter. Från 23/2 i K.