Dagens tv-tablå för Kunskapskanalen

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!Välj ett annat datum
Tid Program
15.00
Sju år med dödade kvinnor

Kerstin Weigl är journalist på Aftonbladet. Här berättar hon om arbetet med att kartlägga de kvinnor i Sverige som under 2000-talet dödats av en man de haft en kärleksrelation med, och vad som hände med de dödade kvinnornas barn. Arrangör: Föreningen Grävande journalister. Repris från 2016.

15.50
En forskningsengagerad skola

Carl Hendrick är chef för utbildning och forskning vid Wellington College. Han ger här praktiska råd till skolledare och lärare om hur de kan länka forskning till praktisk utbildning. Många skolledare har svårt att hantera mängden information som finns om utbildning och utnyttja det vid rätt tidpunkt för att minska gapet mellan forskning och praktik. Arrangör: Researched.

16.30
Vad kan forskningsskolor göra?

Alex Quigley är chef för forskarskolan vid Huntington School i York. Han talar om ett projekt som syftar till att stödja skolor i dess utbyte, tolkning och användning av forskningsresultat för att förbättra elevers skolgång. Arrangör Researched.

17.10
(R)evolutionär skolutveckling

Per Kornhall, författare och skoldebattör, talar om hur nyliberala förvaltningsidéer har påverkat skolsystemen i Europa och Sverige. Arrangör: Researched. Repris från 23/3.

18.00
Välkommen till vårt kollektiv

Brittisk dokumentärtserie. Alla hjärtans dag. Det är alla hjärtans dag, och bara tjejerna har dejter för kvällen. Sam behöver en paus från kärlekstrasslet med Megan och åker för att hälsa på sin bror Jake som är militär. 2015.

18.25
Ryssland på fyra hjul

Brittisk dokumentärserie. Justin Rowlatt och Anita Rani tar sig runt hundratals mil med bil i ett av världens största och mest fascinerande länder, Ryssland. Hur mår landet i dag, 25 år efter att järnridån föll? De börjar i OS-staden Sotji och hittar Kombaten, den bepansrade lyxbilen för oligarker. De rör sig vidare mellan den nya generationens kapitalister i Taganrog till Rysslands kornbod och krigsveteraner i Volgograd, forna Stalingrad. Från 18/3 i K.

19.15
Snöapan i Japan

Brittisk naturfilm från 2014. De vandrade in när Japan satt ihop med Asien. Sedan blev det öar igen och aporna var fast längre norrut än några andra primater. I dag har de lärt sig leva med kylan och snön. Från 20/3 i K.

20.10
Hitlers olympiska spel

Dokumentär. År 1936 var nazistregimen värd för de olympiska spelen. Tre år senare påbörjade Tyskland ockupationen av Polen. Hör historien om hur en internationell idrottsfest kom att användas som ett politiskt maktmedel och propagandaredskap för Tredje riket. UR.

21.00
Antikmagasinet

Svensk antikvitetsserie från 2017. Antikmagasinet hyllar den danske formgivaren Poul Kjaerholm och visar hans klassiker. Vad har han betytt för dagens unga formgivare?. Gäster: experten Ole Höstbo och designern Johan Ridderstråle,.

21.30
Möte med polarvargen

Brittisk naturfilm från 2014. Varg och människa – två eviga fiender. Men när filmaren Gordon Buchanan beger sig till den kanadensiska tundran lyckas han knyta kontakt med en grupp polarvargar och komma dem unikt nära.

22.20
Upptäcktsresa i Romarriket

Dokumentärserie. Alla vägar bär till Rom. Följ med historikern Mary Beard på en spännande resa i lämningarna från ett av världshistoriens mäktigaste imperier. Hur knöts det romerska riket samman med sina lagar och kultur? Och vem var vinnare och förlorare?. Från 18/3 i K.

23.20
Min unika tvilling

Brittisk vetenskapsfilm från 2016. Adam och Neil Pearson är enäggstvillingar men ser ändå helt olika ut, något som borde vara en genetisk omöjlighet. Anledningen är att de har en genförändring som yttrar sig på helt olika sätt hos de två. Hur detta är möjligt undersöks i en resa som går tillbaka ända till det ögonblick då de utvecklades till två foster i livmodern. Från 22/3 i K.

00.15
Den svåra konsten att leva

Föreläsning. Tänk om vi inte behöver dö?. Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi vid Lunds tekniska högskola talar om konsten att leva ur ett kemiskt perspektiv. Arrangör: Axfoundation. UR.