Tv-Tablå för Axess TV lördag

Vill du veta vad som sänds på Axess TV på lördag? En kanal för dig som vill tänka större och fördjupa dig i kultur, samhällsfrågor, utbildning och intellektuella samtal. Se lördagens TV-tablå och planera en kväll med meningsfulla program som utmanar, inspirerar och vidgar dina perspektiv.

TidProgram
07:00

Luthersson läser världslitteraturen

Hinduismen är inte en enhetlig religion med en enda helig skrift. Historiskt har den likväl utvecklat tyngdpunkter.En sådan är att sky tvåfald och splittring och söka enhet. Dess myller av gudar kan betraktas som skilda manifestationer av en och samme gud.

07:30

Akademiker i dialog

Paul Bishop, hedersprofessor vid University of Glasgow, och Gabriel Trop, docent i tyska vid University of North Carolina samtalar om hur idén om underjorden har utformats genom den intellektuella historien – särskilt i ljuset av romantiken.

08:10

Barenboim och Beethoven

En konsert som spelades in i Staatsoper unter den Linden i Berlin 2020.Den kände argentinsk-israeliske dirigenten Daniel Barenboim dirigerar orkestern Staatskapelle som framför Beethovens fjärde symfoni, op 60 i b-dur.

08:50

Kirurgin inifrån

Den första delen i denna serie om kirurgins historia beskriver vilka risker människor tog för att förstå människans anatomi, hur de till slut lyckades kontrollera blodflödet och hur kirurgin med hjälp av den franske kungen Ludvig XIV blev en erkänd vetenskap.

09:40

De profundis

Art Historical Approaches to Garbha.

10:00

En polarforskares arv

Den 5 januari 1922 dog den världsberömda Antarktis-utforskaren Ernest Shackleton av en hjärtattack i sin hytt ombord på fartyget The Quest.Det skulle bli hans sista expedition till Sydpolen. Besättningen återvände hem och The Quest skrotades, men en av hamnarbetarna var förutseendet nog att bevara Shackletons hytt.Han tog med den hem och den fungerade som hans familjs trädgårdsskjul i tre generationer. Idag vårdas den av en tysk konservator och tillika Shackleton-beundrare.

11:00

På gränsen

På varje sida om gränsen mellan Litauen och den ryska enklaven Kaliningrad finns en ornitologisk station som studerar de miljontals fåglar som korsar just denna gränsregion, obekymrade om den hårda gräns som människorna i de två regionerna måste förhålla sig till. Nu ska de båda ornitologiska stationerna för första gången försöka genomföra ett gemensamt fågelforskningsprojekt. Kommer de att kunna arbeta tillsammans?

13:30

Dygder och laster

Ligger det något i Mandevilles citat att privata laster är offentliga vinster?. Kommer, som Kant trodde, ett bra politiskt system att fungera för en nation av djävlar, förutsatt att djävlarna förstår sina egna intressen?. Ritchie Robertson går igenom upplysningens idéer om dygder och laster.

14:00

Livet bakom järnridån

I slutet av andra världskriget undertecknade Stalin Warszawapakten och en järnridå kom att dela Europa under 37 år.Den här dokumentären kastar ljus över järnridåns ursprung och dess inverkan på de tre generationer tyskar, tjecker och polacker som bodde i gränsområdena.

15:00

Pilgrimsmusslan – havets härold

Tack vare deras förmåga att ge exakt information om förändringar i närmiljön är pilgrimsmusslor oväntat bra indikatorer på havets tillstånd.Forskaren Laurent Chauvaud reser med ett tvärvetenskapligt team från Bretagne till Arktis för att bättre förstå och uppmärksamma musslornas livsmiljö och de varningssignaler de sänder oss.

16:00

I Odysseus spår

Vad kan vi lära oss om Homeros samtid genom att läsa Odysséen?. Det visar sig att vetenskaplig förståelse och metafysiskt tänkande var högt utvecklat redan på denna tid.Kunskapen om universum, himlen, havet och det antika Greklands metafysiska värld speglas i Odyséen tillsammans med grekernas liv och vardagliga upplevelser.

17:00

Drönarkriget är här

Kamikazedrönaren Switchblade blev känd sedan USA skickat den till den ukrainska militären.Det bedrivs också forskning på hela svärmar av drönare, som ska agera som flygande minfält. Hur mycket autonomi har dessa system redan?. En sak är säker: utvecklingen kommer att påskyndas av artificiell intelligens.

18:00

I unionens tjänst

Kriget mellan parlamentet och kommissionen fortsätter. Det är dags för andra ronden. Fransk-tysk komediserie från 2023.

18:30

Masterworks

Konstexperter analyserar ett känt konstverk. Inspelat på Museé National du Louvre i Paris.

18:40

De profundis

The World, the Underworld and the Spiritual World in John Dee’s Libri Mysteriorum.

19:00

Människans unika utveckling

Vad fick våra förfäder att utvecklas så exceptionellt jämfört med alla andra djur?. Filmen jämför människan med en mängd andra djurarter och konstaterar att varken intelligens eller språk och liknande är unikt för vår art.Vad som däremot är unikt är fantasin, förmågan att föreställa sig världen annorlunda och att samarbeta med andra för att åstadkomma denna förändring.

20:00

Vad händer i Vatikanen?

Regissören Kat Steppe utforskar den katolska kyrkan på djupet i denna serie.Romerska präster och lekmän ger en aldrig tidigare skådad insikt i sin tro och sina tvivel.Genom västeuropeiska missionärers ögon får vi en inblick i den mycket troende befolkningens liv i Demokratiska republiken Kongo.

21:00

Copernicus triumf

I 30 år bodde Copernicus i Frauenburg (dagens Frombork i Polen) och vågade inte gå ut med sina kunskaper.Först när hans hushållerska och partner Anna Schilling och den unge matematikprofessorn Georg Joachim Rheticus övertygade honom publicerades hans verk "De revolutionibus orbium coelestium" (Om de himmelska sfärernas revolutioner) kort före hans död 1543.

22:00

Korsfararnas borgar

I slutet av 1000-talet kom de första korstågen ner mot Mellanöstern.Efter erövringen av Jerusalem 1099 kontrollerade de ett kristet territorium med skiftande gränser som de försvarade fram till 1291.För att skydda sig byggde de de största och starkaste fästningar som någonsin byggts vid den tiden.

23:00

Den polska motståndsrörelsen

Hitlers nederlag börjar i Stalingrad. I Warszawa slutade det tidigare upproret i Warszawas getto i en blodig massaker.Men polackerna måste agera igen och Warszawaupproret bryter ut. Den 2 oktober 1944, efter 63 dagars strid, undertecknade general Tadeusz Komorowski stadens kapitulation.Stora delar av centrala och norra Warszawa demolerades. Av 1,3 miljoner invånare återstod 300 000.

00:00

Pejl på Nilen

I norra Egypten, utanför Alexandrias kust, avslöjas de otroliga berättelserna om två sjunkna städer vid Nilens mynning.Med hjälp av undervattensfarkoster och drönare hittas arkeologiska lämningar som förklarar floddeltats utveckling.Ta till exempel den forntida staden Tanis, där en storslagen begravningsskatt hittades.

Här hittar du lördagens TV-program på Axess TV. Nyfiken på vad som visas på samma TV-kanal på söndag?