Tv-Tablå för Axess TV onsdag

Axess TV är Sveriges kulturkanal. Axess TV sänder kultur- och samhällsprogram varje dag i marknätet och i digitala Comhem.

TidProgram
05:00

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.

07:00

Solen runt - Lucy och asteroiderna

Från dess inspektion till dess lansering följs NASA:s Lucy-uppdrag till Jupiters trojanska asteroider. Ett uppdrag som avtäcker solsystemets ursprung.

08:00

Tjajkovskijs symfonier - Symfoni nr 2 c-moll Den lillryska

Philippe Jordan dirigerar Orchestre de l'Opéra national de Paris.

08:40

Imperiebyggare

Utforska de stora imperier som har kommit och gått genom tiderna.

09:40

Utgrävning pågår

Dr Alice besöker den kungliga högborgen Bamburgh i Northumbria där skelett återfunnits, vilka berättar om våldsam död men även om bräcklighet. Man får även följa ett stort projekt i ett shoppingcenter i Sittningbourne.

10:40

Historiens ansikten

Han kallas ofta Nikolaus undergöraren och berättelsen om hans givmildhet har legat till grund för den figur som vi idag känner som jultomten. Få människor vet att han är av turkisk härkomst och vad säger det om hans utseende?

11:20

Studio Axess

PJ Anders Linder intervjuar en aktuell gäst.

11:50

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.

13:30

Förklara din forskning

Vad gömmer sig bakom dörrarna till konstkammaren? Vem försvarar vårt kulturarv i krig? Det och mycket mer får du reda på i \"Förklara din forskning\.

14:00

Vad händer i Vatikanen?

Från första början kommer den romersk-katolska kyrkan at ledas av en påve; Jesu Kristi ställföreträdare på jorden. Peter var den första, Franciskus är den 266:e. Han har i större utsträckning än sina föregångare påpekat den romerska kurians brister och många troende beundrar honom för det men för många inom Vatikanen är han för radikal.

15:00

Förbudstidens bakrus

Istället för att skapa ett nyktert Amerika möjliggjorde förbudstiden utbyggnaden av organiserad brottslighet och förvandlade gator till slagfält.

16:00

Stella - En historia om krig - Stockholm - Budapest, tur och retur

Svenska Stella Kuylenstierna Andrássys var en av de första som vågade skriva om övergrepp mot kvinnor i krig.

17:00

I Odysseus spår

Vad kan vi lära oss om Homeros samtid genom att läsa Odysséen? Det visar sig att vetenskaplig förståelse och metafysiskt tänkande var högt utvecklat redan på denna tid.

18:00

I unionens tjänst

En grupp seniorer måste visas runt i riksdagshuset. Samy är irriterad, men den EU-intresserade gruppen hjälper honom att genomföra en speciell kupp.

18:30

I unionens tjänst

Tillsammans med Rose och Torsten anordnar Samy ett evenemang för att få 40 röster från riksdagsledamöter.

19:00

Väck betongen!

I det forna Jugoslavien byggdes mängder av olika typer av kulturhus i syfte att främja befolkningens \"socialistiska frigörelse\". De förenade utbildning, kultur, underhållning, sport och politiskt liv och bidrog till ny arkitektur och en ny livsstil.

19:50

Masterworks

Den här gången analyseras en målning av Théodore Géricault från 1819.

20:00

Välkommen till labyrinten

Denna biografi följer den franskfödde historikern och indologen Alain Daniélou i Indien under 1900-talet.

21:00

Botswana - I Damernas detektivbyrås spår

Vi saknar beskrivning för denna sändning.

22:00

Konfliktens källa

Det tredje avsnittet börjar med den arabiska nationella rörelsens kollaps i kontrast till den sionistiska rörelsens uppgång, som förbereder sig för att grunda en judisk stat. Men andra världskriget förändrar allt.

23:00

Spelet i krigens kulisser

Det som började som fredliga protester mot president Bashar al-Assad har förvandlats till ett långt och dödligt proxykrig som involverar några av världens mäktigaste länder.

23:45

Vad bär framtiden i sitt sköte? - Seminarium från 7 mars 2024

Tillsammans med Henrik Jönsson blickar Axess in i framtiden. Krig, klimatkris, AI och jakt på evigt liv - hur kommer morgondagen att gestalta sig?

Här hittar du vad som sänds på Axess TV idag