Tv-Tablå för Axess TV måndag

Vill du veta vad som sänds på Axess TV på måndag? En kanal för dig som vill tänka större och fördjupa dig i kultur, samhällsfrågor, utbildning och intellektuella samtal. Se måndagens TV-tablå och planera en kväll med meningsfulla program som utmanar, inspirerar och vidgar dina perspektiv.

TidProgram
07:00

Kirurgin inifrån

Den första delen i denna serie om kirurgins historia beskriver vilka risker människor tog för att förstå människans anatomi, hur de till slut lyckades kontrollera blodflödet och hur kirurgin med hjälp av den franske kungen Ludvig XIV blev en erkänd vetenskap.

07:50

I unionens tjänst

Kriget mellan parlamentet och kommissionen fortsätter. Det är dags för andra ronden. Fransk-tysk komediserie från 2023.

08:15

I historiens ljus

Efter 1970-talets inflation och stagnation förändras världsekonomin.Ronald Reagan och Margaret Thatcher liberaliserar marknader, sänker skatter och får fart på ekonomin. I dag skakar den globala ekonomiska ordningen igen.Tullar höjs och sänks i ett oförutsägbart handelskrig. Är det slutet på den liberala era som tog fart efter 1970-talet? Hur började den – och vad kommer efter?

09:00

I Odysseus spår

Vad kan vi lära oss om Homeros samtid genom att läsa Odysséen?. Det visar sig att vetenskaplig förståelse och metafysiskt tänkande var högt utvecklat redan på denna tid.Kunskapen om universum, himlen, havet och det antika Greklands metafysiska värld speglas i Odyséen tillsammans med grekernas liv och vardagliga upplevelser.

10:00

Livet bakom järnridån

I slutet av andra världskriget undertecknade Stalin Warszawapakten och en järnridå kom att dela Europa under 37 år.Den här dokumentären kastar ljus över järnridåns ursprung och dess inverkan på de tre generationer tyskar, tjecker och polacker som bodde i gränsområdena.

11:00

Familjen Shtisel

Del 1 - Frost: Akiva har en märklig dröm om sin avlidna mor. Hans syster Gitis man åker till Argentina och hon lämnas ensam med fem barn.Pappa Shulem förbereder en minnesstund för sin bortgångna fru.

13:20

Pilgrimsmusslan – havets härold

Tack vare deras förmåga att ge exakt information om förändringar i närmiljön är pilgrimsmusslor oväntat bra indikatorer på havets tillstånd.Forskaren Laurent Chauvaud reser med ett tvärvetenskapligt team från Bretagne till Arktis för att bättre förstå och uppmärksamma musslornas livsmiljö och de varningssignaler de sänder oss.

14:20

Vad händer i Vatikanen?

Regissören Kat Steppe utforskar den katolska kyrkan på djupet i denna serie.Romerska präster och lekmän ger en aldrig tidigare skådad insikt i sin tro och sina tvivel.Genom västeuropeiska missionärers ögon får vi en inblick i den mycket troende befolkningens liv i Demokratiska republiken Kongo.

15:20

Copernicus triumf

I 30 år bodde Copernicus i Frauenburg (dagens Frombork i Polen) och vågade inte gå ut med sina kunskaper.Först när hans hushållerska och partner Anna Schilling och den unge matematikprofessorn Georg Joachim Rheticus övertygade honom publicerades hans verk "De revolutionibus orbium coelestium" (Om de himmelska sfärernas revolutioner) kort före hans död 1543.

16:20

Barenboim och Beethoven

En konsert som spelades in i Staatsoper unter den Linden i Berlin 2020.Den kände argentinsk-israeliske dirigenten Daniel Barenboim dirigerar orkestern Staatskapelle som framför Beethovens fjärde symfoni, op 60 i b-dur.

17:00

Pejl på Nilen

I norra Egypten, utanför Alexandrias kust, avslöjas de otroliga berättelserna om två sjunkna städer vid Nilens mynning.Med hjälp av undervattensfarkoster och drönare hittas arkeologiska lämningar som förklarar floddeltats utveckling.Ta till exempel den forntida staden Tanis, där en storslagen begravningsskatt hittades.

18:00

På gränsen

På varje sida om gränsen mellan Litauen och den ryska enklaven Kaliningrad finns en ornitologisk station som studerar de miljontals fåglar som korsar just denna gränsregion, obekymrade om den hårda gräns som människorna i de två regionerna måste förhålla sig till. Nu ska de båda ornitologiska stationerna för första gången försöka genomföra ett gemensamt fågelforskningsprojekt. Kommer de att kunna arbeta tillsammans?

19:00

Dygder och laster

Ligger det något i Mandevilles citat att privata laster är offentliga vinster?. Kommer, som Kant trodde, ett bra politiskt system att fungera för en nation av djävlar, förutsatt att djävlarna förstår sina egna intressen?. Ritchie Robertson går igenom upplysningens idéer om dygder och laster.

19:30

Luthersson läser världslitteraturen

Jonathan Swift (1667–1745) var född i Dublin men till sin härkomst engelsman.Under många år eftersträvade han en karriär i moderlandet, som minister eller i varje fall biskop, men fick nöja sig med att bli domprost i sin födelsestad.Hans giftiga, satiriska skrifter kom att utgöra ett oöverstigligt karriärhinder.

20:00

Dykpionjären Hans Hass

Hans Hass var en av undervattensfotografiets uppfinnare på 1940-talet.Hans färgfoton av korallrev och skräckinjagande hajar introducerade undervattensvärlden för en bred publik för första gången.Hass gjorde en egen undervattenskamera och observerade havsdjur i deras naturliga miljö. Detta var ett radikalt nytt förhållningssätt till marin forskning som gjorde det möjligt att göra helt nya observationer.

20:45

De profundis

Voices from the Depths of the Earth: Everyday Life on Europe’s Most Active Volcano.

21:00

Mennoniterna

Mennoniterna lever i stängda mikrosamhällen på fyra kontinenter.Sekten grundades i Tyskland på 1500-talet men har nu över två miljoner anhängare som håller fast vid de urgamla traditionerna.I denna dokumentär följer vi mennoniter i Argentina och deras kamp för att det andliga ska övervinna det materiella, även i vår globaliserade tid.

22:00

Familjen Shtisel

Del 1 - Frost: Akiva har en märklig dröm om sin avlidna mor. Hans syster Gitis man åker till Argentina och hon lämnas ensam med fem barn.Pappa Shulem förbereder en minnesstund för sin bortgångna fru.

22:45

Människans unika utveckling

Vad fick våra förfäder att utvecklas så exceptionellt jämfört med alla andra djur?. Filmen jämför människan med en mängd andra djurarter och konstaterar att varken intelligens eller språk och liknande är unikt för vår art.Vad som däremot är unikt är fantasin, förmågan att föreställa sig världen annorlunda och att samarbeta med andra för att åstadkomma denna förändring.

23:40

Akademiker i dialog

Paul Bishop, hedersprofessor vid University of Glasgow, och Gabriel Trop, docent i tyska vid University of North Carolina samtalar om hur idén om underjorden har utformats genom den intellektuella historien – särskilt i ljuset av romantiken.

00:20

Slottet Blenheim bakom kulisserna

Blenheim är Sir Winston Churchills födelseplats och i år firar man att det var 150 år sedan han föddes.Cateringteamet har planerat afternoon tea med en överraskning. Vi får också se hur man handskas med en objuden gäst i form av en duva. Cateringchefen Jack går igenom utbudet i köksträdgården.Samtidigt förbereder evenemangsteamet en serie konserter, men det finns en oro att vibrationerna från konserten hotar den ovärderliga porslinsamlingen.

Här hittar du måndagens TV-program på Axess TV. Nyfiken på vad som visas på samma TV-kanal på tisdag?