Dagens tv-tablå för Kunskapskanalen

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!

TidProgram
14:00

Bokmässan 2022

Ökad handel med Ryssland förhindrade inte krig. Kan ekonomiska sanktioner stoppa det? Ett samtal om hur handel, krig och handelskrig hänger ihop.

14:45

Bokmässan 2022

Vad betyder solidaritet idag i Europa? Författare från fyra länder diskuterar litteraturens makt att förändra.

15:30

Bokmässan 2022

Författarna Jonas Jonasson och Cecilia Klang samtalar om humor, allvar, tröst och hopp utifrån sina senaste romaner.

16:15

Bokmässan 2022

Författaren Olivia Bergdahl och filosofen Jonna Bornemark samtalar om graviditet, småbarnsår, liv och död.

17:00

Studio Natur

Hur navigerar egentligen möss? Och kan en myra hitta tillbaka till stacken om man av misstag får med sig den hem? Det är några av frågorna som Bent Christensen, Kristina Snuttan Sundell och Marie Dacke svarar på när temat är navigation.

17:30

Dolt vid Nilen

Nilens första katarakt skär genom Assuan, vilket gör den till en naturlig gräns och en ingång till faraonernas guld. Vi dyker ner i vattnet vid ön Elephantine för att upptäcka den äldsta nilometern.

18:25

Att inreda ett slott

På Chatsworth House har släkten Cavendish funnits sedan år 1549. Det ligger 21 mil norr om London, i en av landets mest förnäma landskapsparker. Väl framme vid entrén finns det hela 15 dörrar att välja mellan.

19:15

Universum

Jorden har en gång haft en början, precis som vår galax Vintergatan och de övriga miljarder andra galaxer som utgör vårt enorma kosmos. Men hur började egentligen allt? Hur uppstod universum?

20:05

NOVA

När en asteroid slog ner för 66 miljoner år sedan och satte punkt för dinosauriernas era vårades det samtidigt för däggdjuren. Till att börja med var de få och små men snart skulle de dominera jorden.

21:00

Resor längs vackra floder

En resa nedför Spaniens mäktiga flod Guadalquivir. Från det iskalla vattnet i naturreservatet Sierras de Cazorla, till städerna Córdoba och Sevilla där vi följer i fotspåren av upptäcktsresande som Columbus och Magellan.

21:45

Flykten från Bernauer Strasse

Bernauer Strasse är en välbesökt turistattraktion i Berlin och en symbol för det en gång delade Tyskland. 30 år senare går det fortfarande att på bland annat Bernauer Strasse se många spår från Berlins mörka historia.

22:30

Järnvägar och arkitektur

Tim besöker Stockholms centralstation och får hjälp av arkitekturhistorikern Martin Rörby att hitta detaljer från olika tidsepoker. Det finns många designstilar som man ofta missar, bland annat taklamporna i jugendstil.

23:15

Skottlands blodiga historia

När det skotska parlamentet förklarar krig mot kung Karl I går klaner lojala mot kungen ut i strid. Mitt i ett stundande inbördeskrig ligger en uråldrig konflikt mellan klanerna Campbells och MacDonalds, och helvetet bryter lös.

00:05

Omöjlig ingenjörskonst

Bell Boeing V22 Osprey är militärfordonet som kombinerar smidigheten hos en helikopter och snabbheten hos ett flygplan. Den kan lyfta vertikalt och snabbt förvandlas till ett propellerplan och frakta motsvarande en större elefant i luften.

00:50

Skrik från förr

Författaren och journalisten David Lagercrantz kastar tillsammans med historiker, forensiker och utredare nytt ljus över svenska mord i det förgångna.

Här hittar du vad som sänds på Kunskapskanalen idag