Dagens tv-tablå för Kunskapskanalen

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!

TidProgram
07:05

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.

12:00

Den stora Älgvandringen 2024 - höjdpunkter

Se de mest minnesvärda ögonblicken från Den stora älgvandringen 2024.

15:00

Ögonblick från Svalbard

Smeerenburgfjorden är bara 20 km lång, men utgör en spektakulär vy med den enorma Smeerenburgglaciären längst in i fjorden. Bilder från Svalbard, som ursprungligen har ingått i en nio dagar lång slow tv-sändning och båtresa runt Svalbard.

15:05

Arkitektens hem

Gamla trähus på Vålerenga, våningshus på Toten och ett murat hus från 1930-talet. Bjørn Tandberg drivs av att rädda gamla hus.

15:35

Vandring längs övergiven räls

Med start i Elgin följer vi den på 1960-talet nedlagda linjen med destination Portsoy. Det blir både lokalhistoria om det hårda livet som fiskare och besök på whiskydestilleri.

16:20

Övergivna byggnader

Ett stycke otrolig ingenjörskonst. Antonov AN-225 var byggd för att frakta ryska rymdfärjor men har mest använts till att transportera förnödenheter vid humanitära kriser.

17:05

Skottlands vilda årstider

Efter att ha levt sida vid sida i tio månader är kronhjortarna plötsligt rivaler och redo att slåss. På hösten samlas hjortarna för att para sig, brunstiga och fulla av testosteron.

17:50

Vilse i Skottland

Miriam och Alan åker till skotska högländerna där de besöker ett tartan-spinneri och slottet där Shakespeares blodiga skådespel Macbeth utspelar sig. Alan funderar på om han inte trots allt har blått blod i sina ådror.

18:35

Natursköna tågresor i världen

Vi reser med Nya Zeelands berömda Northern Explorer mellan Auckland och Wellington på Nordön. Längs den 11 timmar långa resan korsar vi historiska viadukter, färdas bland vulkaner och besöker det tekniska mästerverket Ruarimu Spiral.

19:20

Känslornas värld

Depressioner, fobier, ätstörningar och utbrändhet - vad kan vi göra vi när känslorna skapar problem för oss? Forskare visar hur vi kan få bättre liv med hjälp av allt från mediciner till terapier, hypnos och akupunktur.

20:15

Kanaler, båtar och kärlek

Tim och Pru tar sig an de skotska vattenvägarna som bjuder på såväl båthiss som tunnlar och akvedukter. Det blir odjursjakt i den mytomspunna sjön Loch Ness, whiskyprovning på ön Jura och ångbåtsfärd på den vackra Crinan Canal.

21:00

Djurvärldens smartaste genier

Nog har vi vetat att djur kommunicerar med varandra. Men ett avancerat språk såg vi som något vi människor var ensamma om. Inte längre. Med hjälp av ny teknik upptäcker forskarna hela tiden saker, som att delfiner har individuella namn på varandra.

21:50

Muhammad Ali

I sin stora återkomst till boxningsringen möter Ali Joe Frazier i vad som kommit att kallas århundradets match. Trots att han förlorar blir Muhammad Ali folkets hjälte.

22:45

Naturen visar vägen

Patrick utforskar den enskilt viktigaste drivkraften bakom evolutionen: överlevnad. Han möter djur som anpassat sig över tid och upptäcker hur de inspirerar ny teknik.

23:40

Indiens vackra natur

Det finns platser i Indien där Asiens gamla fauna av stora däggdjur fortfarande lever kvar. Där elefanterna betar av det frodiga gräs som monsunregnen skapar och där hjordar av bufflar gör dem sällskap. Övervakade av tigerns skarpa ögon.

00:25

Camping genom tiderna

Att campa är för de inbitna synonymt med frihet och äventyr till en låg kostnad. Människor har semestrat i tält och husvagnar i över 100 år. Varför är detta tillfälliga nomadliv så fascinerande och varför har det blivit så populärt?

Här hittar du vad som sänds på Kunskapskanalen idag