Tv-Tablå för Kunskapskanalen tisdag

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!

TidProgram
14:00

Bokmässan 2022

Nicolas Lunabba berättar om boken Blir du ledsen om jag dör? och vad som hände när han motvilligt tog sig an Elijah Clarance, en ung pojke från basketen, och lät honom flytta in hos sig.

14:30

Bokmässan 2022

Religionsvetaren Simon Sorgenfrei berättar om hur Sverige blev ett invandrarland utifrån sin bok De kommer vara annorlunda svenskar.

15:00

Bokmässan 2022

Steven Robins, professor i antropologi, har skrivit en bok om en familjs öde i en skrämmande och dödlig nazistisk stat. Här samtalar han med författaren Elisabeth Åsbrink.

15:30

Bokmässan 2022

Ett lockande omslag är ofta läsarens första möte med en bok. Vilken roll spelar omslaget för läsningen? Ett samtal om det visuellas värde för litteraturen.

16:10

UR Samtiden

På 1780-talet kommer två unga schweizare vandrande till Stockholm. Jeremias Schann och Jacob Cleopath var konditorer av den schweiziska skolan och kom att introducera den moderna konditoriserveringen i Norden.

17:00

Historier från Norge runt

Lisbeth Pedersen älskar livet på sjön och vill gärna se fler kvinnliga båtförare. Därför leder hon kurser för kvinnor som vill ta förarbevis för båt.

17:05

Studio Natur

Sommar är sol, bad och semester, men den är också myggor och knott. Hur kommer det sig att myggor gillar vissa människor mer än andra? Och hur ser myggans sugsnabel egentligen ut? Och varför kan myggor flyga i mörker men inte flugor? Experterna som ger svar på tittarnas frågor är som vanligt Kristina Snuttan Sundell, Marie Dacke och Bent Christensen.

17:35

Dolt vid Nilen

Luxor är byggt vid Nilens stränder och är hem för de mest grandiosa monumenten i det Nya riket; tempelkomplexet Karnak, Dendera-templet och Ramses II:s miljoner år gamla palats.

18:30

Uppdrag: Rädda gamla hus

Intill ett elisabetanskt slott på den brittiska landsbygden ligger Cobham Dairy. I det historiska huset producerades tidigare mjölk och smör åt folket på slottet. Men hundratals år efter att det byggdes är huset obebott och nära förfall.

19:15

Den odödlige Hitler

Hitler överlevde 40 mordförsök. Samtidigt som hans propagandamaskineri pratade om Hitler som odödlig var han extremt paranoid. Hans paranoia drev honom till att skapa en säkerhetsapparat av sällan skådat slag för att skydda honom.

20:10

Städernas vilda djur

Du trodde de befann sig längre bort, i vildmarken? De är även mitt i stadsmyllret, på din bakgård och balkong. Och de kommer ofta till staden på grund av oss. Vi träffar papegojor, giraffer, tvättbjörnar och många fler som har anpassat sig till människan och staden.

21:00

Resor längs vackra floder

Resan tar oss genom sydvästra Frankrikes gröna hjärta. Vi åker med traditionella båtar längs floden Dordogne som en gång i tiden var en viktig motorväg.

21:45

Berlinmurens uppgång och fall

Vi ser vad som hände mellan november 1989 och fram till slutet av 1990. Politiker och historiker beskriver en mycket omtumlande period i Europas historia. Hade något kunnat göras bättre, gick det för snabbt?

22:35

Järnvägar och arkitektur

Tim Dunn besöker Saltburn-by-the-Sea - en legendarisk badort för britter i Norra Yorkshire. Tim åker även till staden Aleksandrów Kujawski i Polen vars järnvägsstation var världens längsta järnvägsstation 1862.

23:15

Universum

Svarta hål är de mest destruktiva krafterna i universum och kan svälja hela stjärnor. Vi känner till deras existens genom deras inverkan på utrymmet som omger dem.

00:10

Omöjlig ingenjörskonst

Bron som binder samman det bergrika Skottland är ett under av problemlösning. Queensferry Crossing knyter ihop landet där floden Forth delar det i två delar. Imponerande 2,7 kilometer över vattnet sträcker den sig, och har räddat hela det mellersta Skottlands framkomlighet när den tidigare vägbron vittrade sönder.

Här hittar du vad som sänds på Kunskapskanalen idag