Tv-Tablå för Kunskapskanalen tisdag

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!

TidProgram
05:40

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.

13:40

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.

15:00

Nordiska dyslexikongressen 2024

Ann-Christina Kjeldsen upptäckte att förvånansvärt många högstadieelever på Åland inte kunde läsa och skriva på en förväntad nivå. I samma veva läste hon om Ingvar Lundbergs Bornholmsstudie och bestämde sig för att ta hans metod till Åland.

15:30

Nordiska dyslexikongressen 2024

Inger Fridolfsson är speciallärare och berättar i sin föreläsning om sina erfarenheter av att arbeta med barn i förskoleåldern. Hon berättar om hur yngre barn har lätt för att ta till sig ny kunskap.

16:15

NMT-dagarna 2024

Byggbranschen står varje år för hälften av Europas klimatutsläpp, hälften av energianvändningen, använder en tredjedel av naturresurserna och genererar en tredjedel av allt avfall. Detta behöver snabbt minska för att skapa en hållbar framtid. Ulla Janson, universitetslektor i installationsteknik, berättar om utmaningarna med att gå från en linjär till en cirkulär byggbransch, vilket kräver nya synsätt och ny kunskap.

17:00

Glimt av Norge

Galdhøpiggen är med sina 2469 meter över havet Norges högsta berg och för eleverna på skolan i Lom är det tradition att ta sig upp till toppen på fjälltur.

17:15

Hemma på Färöarna

Nicolaj och hans fru bor i ett hus från 1860 där återbruk är en naturlig del av vardagen och varje föremål har en egen berättelse. Vi besöker även arkitekten Ósbjørn Jacobsens hem, format som ett timglas.

17:45

Tågresor mot alla odds

Bergenslinjen filmas från luften när den löper längs fjordarna i Västnorge, stiger till den snötäckta Hardangerplatån och går ner genom djupa skogar.

18:30

Tågresa genom Egypten

Professor Alice Roberts får tillgång till nya arkeologiska fynd på sin resa genom Egypten, med start i Alexandria. Här gräver hon efter spår av Kleopatra och får lära sig hur en slav kunde bli sultan.

19:15

Romarnas mäktiga byggnader

Under Gallerkrigen var livet bra i Arles i södra Frankrike. De vackraste romerska monumenten byggdes där, därför fick Arles smeknamnet Lilla Rom i det antika Gallien.

20:10

Världens natur

I slutet av Östafrikas Great Rift Valley finns ett land som tiden glömde. Vi följer årstiderna och upptäcker hemligheten bakom Luangwadalens rikedom: den årliga översvämningen.

21:00

Steve Backshall och valarna

Utanför Azorerna lyssnar vi på kaskelotvalar och deras klickande språk och utanför Mexikos kust följer vi blåval med ny teknik. Migrerande valar står inför en mängd hot som påverkar resan till och från säkra reproduktionsområden.

21:50

Tjernobyl - en utopi i lågor

Historiker och forskare hjälper till med att förklara hur det helt otänkbara inträffade. Genom tidigare censurerat filmmaterial kan vi se hela händelseförloppet med nya ögon.

22:40

Övergivna byggnader

En granskning av ett enormt nöjeskomplex på södra Bali, ett slags kopia av Disneyland med exotiska djur och attraktioner av alla slag. Men de var något som gick fel redan från början.

23:25

Framtiden med Hannah Fry

Professor Hannah Fry visar oss framtiden där artificiell intelligens kommer vara en del av vår sociala vardag med robotar som fikakompisar och artificiella kroppsdelar. Kommer vi kunna inkludera fler människor i samhället?

23:50

Världens historia - Den förste fascisten

För 100 år sedan tog Mussolini makten i Italien, och han är en av 1900-talets mest kända diktatorer. I över 20 år utövade han total kontroll över sitt folk genom införandet av fascism. Det här är berättelsen om tyrannens uppgång och fall.

00:45

Spionage i Finland

Underrättelsevärldens hemligaste område är den militära underrättelseverksamheten.

Här hittar du vad som sänds på Kunskapskanalen idag