Tv-Tablå för Kunskapskanalen tisdag

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!

TidProgram
05:00

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.

13:00

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.

15:00

NPF-forum 2024

Förskolan lägger grunden för ett barns framtida skolgång. Hur upplever föräldrar till barn med NPF-diagnos att förskolan tillgodoser deras behov? Lydia Springer, psykolog i region Uppsala, och Malin Eriksson, projektledare för Attentions projekt Förskolelyftet, berättar.

15:30

NPF-forum 2024

En kväll hoppar Tilda ut genom fönstret. Hon vill inte leva längre. Frida Boisen, journalist och författare, berättar tillsammans med dottern Tilda om suicidförsöket, som ledde till en adhd-diagnos och vägen ut ur mörkret.

15:55

NPF-forum 2024

En skola full av elever, matsalssorl och läxor kan vara en stressande miljö för ungdomar med NPF-diagnos. Susanne Berneklint, projektledare på Attention, samtalar med Christian, Maria och Arvid Persman, som berättar om hur de tacklade den svåra tiden när sonen och brodern Ville inte gick till skolan.

16:30

En kväll om vetenskap 2024

Utvecklingen av AI har skett blixtsnabbt de senaste åren. Men faktum är att AI inte är något nytt. Redan på 1950-talet diskuterades dess möjligheter. Hur kan vi använda AI för att underlätta våra liv och vad bör vi använda den till?

17:00

Arkitektens hem

Vi besöker arkitekten Ida Winge Andersens hem. En lägenhet i en gammal bygård, en förvandlad fabrik och ett 1980-talskontor med ny planlösning. På arkitektens gröna lista står byggnader med unika bo-kvaliteter.

17:30

Irlands fyrar

Den tidigare fyrvaktaren Richard Foran gör en känslosam återresa till Skelligs fyr som var hans sista arbetsplats innan den automatiserades. Det var slutet på en era, fyrvaktare behövdes inte längre och århundraden av tradition tog slut.

18:20

Sydamerika med Simon Reeve

Simon reser genom Brasilien, från hjärtat av Amazonas regnskog till kusten och den glamorösa men oroliga staden Rio de Janeiro.

19:20

Romarrikets arkeologiska hemligheter

Arkeologer inleder nya utgrävningar I Pompeji för att avslöja berättelser om dem som levde och dog där. I en kamp mot klockan finner de ett offerkranium, avslöjar ledtrådar från en gravkammare och en mumifierad kropp.

20:10

Världens natur

Magiska skogar omsluter en labyrint av vattendrag i Skandinaviens hjärta. Här överlever lodjur, vargar och renar de ständigt föränderliga årstiderna genom överraskande allianser.

21:00

Magnifika Maghreb

Vi börjar vår resa inåt landet, bortom alla tunisiska semesterklichéer, framför Atlasbergens imponerande bakgrund och stäpperna på gigantiska högplatåer.

21:55

Tågen under andra världskriget

När Tyskland iscensatte invasionen av Sovjetunionen i juni 1941 kom tåg och järnvägar att spela en central roll för hur anfallet fortlöpte. Ryska och brittiska historiker och entusiaster beskriver andra världskriget utifrån dess järnvägshistoria.

22:40

Övergivna byggnader

En lervulkan dränkte sexton byar och gjorde att nästan sextiotusen människor fick evakueras från ön Jawa år 2006.

23:25

Dans jorden runt

Bland New Yorks subkulturer har det vuxit fram en mängd dansstilar, till exempel vogue som Madonna hjälpte till att sprida över världen, burlesk med sina element av striptease och akrobatik, och streetdance som utvecklats till en tävlingssport.

00:20

Studio Natur

Hur tar sig en gräshoppa fram i vatten? Vad gör ormar till goda simmare? Och kan verkligen alla hundar simma? Dessa och många andra frågor svarar experterna på i detta avsnitt.

00:50

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.

Här hittar du vad som sänds på Kunskapskanalen idag