Tv-Tablå för Kunskapskanalen fredag

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!

TidProgram
14:00

Bokmässan 2022

Malou von Sivers och Ella-Maria Nutti möts i ett samtal om familjehemligheter och om mor-dotter-relationer utifrån sina aktuella romaner.

14:45

Bokmässan 2022

Sverige bidrog med mest ekonomiskt stöd av alla världens länder per capita till antiapartheidrörelsen och starka band knöts. Hur har utbytet bestått? Ett samtal om relationen nu och då.

15:30

Bokmässan 2022

Från att ha varit praktiskt taget okänd likställs Hilma af Klint nu med de största moderna målarna. Ett samtal om en konstnär som nästan 70 år efter sin död har ritat om kartan för den tidiga abstrakta konsten.

16:00

Bokmässan 2022

Vilka människors berättelser har försvunnit, vilka historiska skeenden saknas, vilka delar av världen skildras inte? Ett samtal med Amat Levin som har skrivit boken Svart historia.

16:30

UR Samtiden

99 procent av alla organismer som någonsin levt har dött ut och går att studera i de bergarter som är bevarade. Sebastian Willman berättar här vad man kan lära sig om livet på jorden genom att studera fossil.

17:00

Studio Natur

Vad är det med geckons fötter som gör att den kan gå i taket? Och stämmer det att det finns fiskar med fötter? Och hur kan fladdermöss hänga upp och ned i fötterna en hel vinter utan att trilla ned? Dagens avsnitt handlar om djurens fötter. Svarar på tittarnas frågor gör som vanligt Kristina Snuttan Sundell, Marie Dacke och Bent Christensen.

17:30

Djurvärldens smartaste genier

Att djur kan vara intelligenta vet vi. Men hur väl hävdar de sig mot vår egen hjärna? Det vill programledaren Chris Packham ta reda på och ger sig ut att undersöka en lång rad kloka djur som korpar, kråkor, bin och starar.

18:20

Ellas resa: I romarnas spår

Trento i norra Italien var på romarnas tid en knutpunkt och lägerplats för romerska legionärer på väg mot rikets nordliga provinser. Ella vandrar utmed stadens 2000 år gamla stenlagda gator innan hon fortsätter norrut, upp över Alperna.

18:50

Livet på Island

Följ med in i Islands största isgrotta i Langjökulls glaciär. Vi åker även på camping med fem kvinnor som bestämt sig för att campa ute i naturen minst en gång i månaden. Och så möter vi en familj som reser jorden runt med segelbåt.

19:25

Fraktfartyg i Arktis

Simpson Strait sägs vara Arktis farligaste passage: grunt, strömt och fullt av klippor. Här har berömda skepp förlist. Nu ska Sednas erfarne kapten för första gången i sitt liv passera där.

21:00

Att inreda ett slott

Det kungliga palatset Hampton Court är mest känt som Henrik VIII:s hem, men här har hela tretton monarker bott. Här ryms det nu 1300 rum och hela sjutton borggårdar, i slottet som under Henrik VIII:s tid blev Englands politiska centrum.

21:50

Järnvägar och arkitektur

Tim Dunn besöker Londons första publika järnväg London Bridge - Greenwich Railway Viaduct. Resan går vidare till Tjeckien och Zampach-viadukten, färdigställd 1900 av italienska byggnadsarbetare för timmertransporter via järnväg till Prag.

22:35

Magnifika Maghreb

Upptäcktsresan genom Tunisien fortsätter i Kairouan, som är den första islamiska staden i Maghreb. Staden fascinerar med sina utsmyckade dekorationer och ädla marmorgolv.

23:30

NOVA

När en asteroid slog ner för 66 miljoner år sedan och satte punkt för dinosauriernas era vårades det samtidigt för däggdjuren. Till att börja med var de få och små men snart skulle de dominera jorden.

00:25

Omöjlig ingenjörskonst

Bell Boeing V22 Osprey är militärfordonet som kombinerar smidigheten hos en helikopter och snabbheten hos ett flygplan. Den kan lyfta vertikalt och snabbt förvandlas till ett propellerplan och frakta motsvarande en större elefant i luften.

01:10

Skrik från förr

Sommaren 1905 grips 29-åriga Alva Nordberg efter att ha kommit till stan med ett barnlik i en låda. Alva misstänks vara en så kallad änglamakerska som tog fosterbarn mot betalning och vanvårdade dem till döds. Vad hände egentligen i stugan på Gräddö i Stockholms skärgård? Med hjälp av arkivmaterial och rättegångshandlingar samt rättsläkare Eva Rudd, professor Johanna Sköld och släktforskare Leif Mörkfors låter David Lagercrantz fallet få nytt liv.

Här hittar du vad som sänds på Kunskapskanalen idag