Tv-Tablå för Kunskapskanalen fredag

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!

TidProgram
06:00

Inget program

Inget program.

09:00

Inget program

Inget program.

12:00

Inget program

Inget program.

14:05

Friidrotts-VM: Inomhus

Det första tävlingspasset under inomhus-VM i Glasgow bjuder på en final, damernas kula. Damernas femkamp drar igång och det är försök på bland annat 60 meter herrar och 800 meter, både damer och herrar. Kommentator: Niklas Nord.

15:00

ResearchED 2023

Implementera och bädda in formativ bedömning - en externt utvärderad modell för lärande som ger avtryck i elevernas resultat. Corinne Settle vetenskapschef vid nätverket SSAT, berättar om modellen och resultaten.

15:30

Forskningens dag 2023

Ortorexi och tvångsmässig träning. Även positiva drivkrafter som att röra på sig och vilja leva hälsosamt, kan i vissa fall leda till extremer och innebära mer skada än nytta.

15:35

Forskningens dag 2023

Rörelsesittande - parasportens möjligheter. Stora satsningar görs för att få fler att röra på sig, men personer med funktionsnedsättningar är alltför ofta exkluderade i dessa satsningar.

15:45

Forskningens dag 2023

Balanserad träning för äldre. Att ha bra balans är något vi alla behöver för att röra oss obehindrat. När vi blir äldre försämras den, men med träning skulle äldre kunna bibehålla och till och med förbättra sin balans.

15:50

Forskningens dag 2023

Dagens och framtidens rörelse. Ju mer man tränar och rör sig i livet desto mindre risk att drabbas av sjukdomar och depression. Så kan man sammanfatta lärdomarna från Forskningens dag 2023.

16:10

Minnen ur den svenska filmhistorien

Bibi Andersson. Följ med på ett strövtåg genom Bibi Anderssons karriär. Hon visste tidigt att hon ville bli skådespelerska och hennes talang strålar när vi ser henne göra en audition som tonåring.

16:25

Hjärndagen 2023

Psykopati - utan skuld och skam. Psykopati kombineras ofta med antisocialt beteende och inom kriminalvården är det ett relativt vanligt tillstånd.

17:00

Nytt liv för Håøya

På 50- och 60-talet var ön Håøya i inre Oslofjorden ett populärt utflyktsmål under somrarna, tills besöken uteblev och landskapet grodde igen. Men sedan ett par år har ön fått nytt liv sommartid.

17:10

Livet på kontinenterna

Följ med på en resa till Australien och Oceanien. Berättelsen om de sex bebodda kontinenterna börjar långt innan mänsklighetens ankomst. Milstolpar i deras geologi, klimat, flora och fauna har också påverkat vår väg och utvecklingen….

18:05

Retrobutiken

Mike och Ulrika diskuterar prissättningstaktik. I Jyväskylä får killarna en rundvandring i verkstaden hos Finlands främste konstruktör av filmbilar. Ett besök på en park full av gamla ånglok livar upp ytterligare.

18:35

Katastrofen Hindenburg

Nazisternas stolthet, luftskeppet Hindenburg, ligger utbränt på fientlig mark. Den spektakulära branden fångas på film som visar hur katastrofen inträffar - sekund för sekund.

19:20

Kanaler, båtar och kärlek

Sheila och Gyles färdas genom Cambridgeshire Fens - ett frodigt landskap av utdikad våtmark. På resan försöker de sig på landskapsmåleri, besöker en medeltida katedral och får lära sig hur deras favoritpoet arbetade.

20:05

Skogens hjältar

I länder som Portugal, Colombia och Mexiko arbetar kvinnor med att återställa naturen. Tillsammans med lokalbefolkningen har kvinnliga experter bildat olika grupper för att kämpa mot skogsskövlingen och rädda vår miljö.

21:00

Colosseums historia

Byggmästaren Haterius får i uppdrag av den nye kejsaren Domitianus att lägga till ett komplext nätverk av underjordiska tunnlar.

21:45

Järnvägar och arkitektur

Tim Dunn reser till South Devon där han tittar på den berömda konstruktören Isambard Kingdom Brunels avancerade tryckluftsdrivna järnväg från 1847.

22:30

Mellan himlavalv och jordklot

I Barcelona får vi veta hur det fungerar när sälar och valar kommunicerar på miltals avstånd. I Colombia besöker vi den märkliga floden som färgas röd en gång om året.

23:20

Skandinaviens vackra natur

Från norr till söder och kust till kust har Skandinavien en unik och dramatisk natur. Samt ett djurliv som fascinerar världen över. Lappland, Gotska Sandön, Hallingskarvet är några av de pärlor vår vackra natur kan erbjuda.

00:05

Äventyrsguiderna

26-åriga Marie Hurteau är ridguide i kanadensiska British Columbia. En ridguide här måste kunna allt från att sko hästar till att agera rätt om man stöter på en grizzlybjörn.

01:00

Inget program

Inget program.

Här hittar du vad som sänds på Kunskapskanalen idag