Tv-Tablå för Kunskapskanalen fredag

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!

TidProgram
12:20

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.

15:00

NMT-dagarna 2024

Vad ökar risken för läs- och skrivsvårigheter? Och framför allt - hur kan man hjälpa personer med språkstörning, som har stora svårigheter att läsa och skriva? Olof Sandgren, docent i logopedi, berättar om hur språkförmåga hänger ihop med läsning och skrivning.

15:35

NMT-dagarna 2024

Byggbranschen står varje år för hälften av Europas klimatutsläpp, hälften av energianvändningen, använder en tredjedel av naturresurserna och genererar en tredjedel av allt avfall. Detta behöver snabbt minska för att skapa en hållbar framtid. Ulla Janson, universitetslektor i installationsteknik, berättar om utmaningarna med att gå från en linjär till en cirkulär byggbransch, vilket kräver nya synsätt och ny kunskap.

16:15

NMT-dagarna 2024

Hur funkar din hjärna egentligen? Iris Zahirovic, läkare och forskare i medicin, ger en introduktion till hjärnans funktioner, våra sinnen och reaktioner på världen. Hur kan man använda kunskapen om hur hjärnan fungerar för att kunna plugga effektivare? Vilka möjligheter har man att motverka demens? Hur farligt cannabis är för hjärnan?

17:00

Fiskestugan

Det är en riktig högfjällssjö som bröderna beger sig till när de far till Frostastaðavatn. Sjön ligger närmare 600 meter över havet och här hoppas de kunna fånga röding. Tvillingarna och sportfiskeentusiasterna Ásmundur och Gunnar tar på fisketur till olika platser runt omkring på Island.

17:20

Universum

Vintergatan, en skiva med 400 miljarder stjärnor. En ö av ljus, med en dramatisk historia format av ett kaosartat universum. Och vi har just börjat förstå dess verkliga plats bland biljontals ytterligare galaxer.

18:15

Ny i flocken

Lagotto-valpen Rambo prövar på hundsim tillsammans med husse Andreas och hundskolaren Stella.

18:45

Studio Natur

Hur tar sig en gräshoppa fram i vatten? Vad gör ormar till goda simmare? Och kan verkligen alla hundar simma? Dessa och många andra frågor svarar experterna på i detta avsnitt.

19:15

Dans jorden runt

Bland New Yorks subkulturer har det vuxit fram en mängd dansstilar, till exempel vogue som Madonna hjälpte till att sprida över världen, burlesk med sina element av striptease och akrobatik, och streetdance som utvecklats till en tävlingssport.

20:05

Naturen visar vägen

Patrick undersöker hur vi kan återställa jorden från plastföroreningar till ekosystemkollaps. Kan mystiska bläckfiskar, dekorativa spindlar eller besvärliga humlor vara en lösning?

21:00

Sydamerika med Simon Reeve

Simon reser genom Brasilien, från hjärtat av Amazonas regnskog till kusten och den glamorösa men oroliga staden Rio de Janeiro.

22:00

Övergivna byggnader

En lervulkan dränkte sexton byar och gjorde att nästan sextiotusen människor fick evakueras från ön Jawa år 2006.

22:45

Tillbaka till Sydkorea

Journalisten Joi Lee tittar på dagens definition av manlighet i Sydkorea. Hon undersöker de nya skönhetsidealen, män som tvingas att genomgå den krävande värnplikten och hur Sydkoreas metoo-rörelse påverkat landets manliga kultur.

23:30

Världens historia: Kinas bortglömda kejsare

Kejsar Wu var länge känd som en pervers och mordisk tyrann. Kinas enda kvinnliga kejsare har blivit smutskastad eller bortglömd. Senare forskning visar att hennes livshistoria är både fascinerande och fylld av stordåd.

00:20

Vandring längs övergiven räls

När Somerset-Dorset-linjen anläggs är man säker på att stora rikedomar ska övervinna de enorma svårigheter det är att bygga linjen. Men i slutändan visar det sig att landskapet är för tufft. Bygget leder till en ekonomisk kollaps.

Här hittar du vad som sänds på Kunskapskanalen idag