Tv-Tablå för Kunskapskanalen fredag

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!

TidProgram
05:15

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.

13:15

Sändningsuppehåll

Sändningsuppehåll.

15:00

Nordiska dyslexikongressen 2024

Hur står det egentligen till med språkinlärningen för elever som har svenska som andraspråk? Den frågan utgår Helén Egerhag, lektor i pedagogik vid Linnéuniversitet, i sin föreläsning.

15:45

Nordiska dyslexikongressen 2024

Flerspråkiga elever med språkstörning går i högre utsträckning under radarn. Eva-Kristina Salameh pratar om vikten av att som lärare kunna se skillnad mellan flerspråkiga elevers bristande svenska och när det är en språkstörning.

16:35

Humanist- och teologdagen 2024

Tyder big bang för 13,8 miljarder år sedan på att det finns en övernaturlig skapare av universum? Eller tyder evolutionens bloddrypande historia tvärtom på motsatsen?

17:00

Glimt av Norge

Med sitt läge på Dovrefjell utmed pilgrimsleden mot Trondheim har Kongsvold fjeldstue i århundraden och in i våra dagar varit en rast- och viloplats för pilgrimer och fjällturister, från när och fjärran.

17:15

Studio 65

Kvalitén på tänderna förändras obönhörligen. Två levande bevis på detta är journalisten Elisabeth Höglund och Anne Bellander, som båda lagt hundra tusentals kronor på en vacker tandrad. Björn Klinge menar att god tandhälsa har blivit en klassfråga.

17:45

Framtiden med Hannah Fry

Professor Hannah Fry visar oss framtiden. Kommer vi människor att kunna återskapa den biologiska mångfalden? I Japan och Kalifornien finns exempel på där utvecklingen kanske gått i rätt riktning.

18:10

Hemma på Färöarna

Heibritt har skapat ett hem på Färöarna med inspiration från södra Europa. Vi besöker också Jórun och David, som renoverat sitt lilla hus från 1932, och Sigrun som skapat ett hem för både familjemys och stora fester.

18:40

Spionage i Finland

Under kalla kriget skapade Sovjetunionen en falsk finländsk identitet för många KGB-agenter.

19:10

Världens historia - Den förste fascisten

Under 30-talet blir Mussolini mer och mer radikal. Han allierar sig med Hitler och planerar att göra Italien till en krigarnation. Men folket är inte längre med honom och sakta förlorar han makten i ett illa sargat land.

20:05

Dolt under isen

De kallaste och mest ogästvänliga platserna på jorden gömmer liv. På Mount Saint Helens i USA, letar forskare i kratern efter ledtrådar till nya läkemedel. Och på Mount Rainier studeras ismaskar som lever i glaciären.

21:00

Tågresa genom Egypten

Arkeologen Alice Roberts har kommit fram till Kairo och reser i sin favoritförfattare egyptologen Amelia Edwards fotspår, på väg till de stora pyramiderna. .

21:50

Övergivna byggnader

I San Fransiscobukten ligger hangarfartyget USS-Hornet, ett tekniskt under för sin tid. Fartyget hade en viktig roll under andra världskriget, men 1969 väntade ett helt annat uppdrag - i vetenskapens tjänst.

22:35

Destination Arktis

Island är ett vackert land. Här kan många fantastiska djur ses, allt från fjällräv till världens största häckande koloni lunnefåglar.

23:25

Världens natur: Fiskgjusen

Efter en flyttning på 600 mil från tropiska vinterkvarter är fiskgjusen varje år tillbaka som ett tidigt vårtecken, hos oss liksom i Nordamerika. Och precis som i Sverige kan havsörnarna vara irriterande konkurrenter om fisk och boplatser.

00:15

Bygga för framtiden

I norra Frankrike har den gamla gruvstaden Loos-en-Gohelle förvandlats till ett utomhuslaboratorium för hållbar energi. Stadens kyrka är inget undantag.

01:10

Studio Natur

Varför har giraffen så små horn och vad används de till? Hur kommer det sig att en igelkott och en tenrek har liknande taggar, men inte ens är släkt? Det här avsnittet handlar om djurens utveckling och anpassningar.

Här hittar du vad som sänds på Kunskapskanalen idag