Tv-Tablå för Kunskapskanalen lördag

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!

TidProgram
09:00

Bokmässan 2022

Författaren Olivia Bergdahl och filosofen Jonna Bornemark samtalar om graviditet, småbarnsår, liv och död.

09:40

Bokmässan 2022

Ett samtal om hur moderskap och kvinnoroller kan se ut i Sverige 2022. Med tre författare som alla är aktuella med böcker som skildrar ämnet: Anna Björklund, Athena Farrokhzad och Anna Axfors.

10:25

Bokmässan 2022

Artisterna Barbro Babben Larsson och Marko Markoolio Lehtosalo är båda aktuella med självbiografier och möts här i ett samtal om att växa upp, att vara rolig, och att vara sårbar.

11:10

Bokmässan 2022

Artificiell intelligens ger datorer allt bättre förmågor att hantera mänskligt språk. För journalister innebär det flera tänkbara nya verktyg. Men finns det också redaktionella faror?

11:55

Bokmässan 2022

Ett samtal om kvinnors sexualitet och lust, liksom kring åldrande och sex. Med författarna till böckerna Lusten, liggen, livet: om vardag och kåtslag och Naket - det mest intima.

12:40

Bokmässan 2022

Tillgång till kunskap är avgörande för att fatta välgrundade beslut och för att nyttja sina demokratiska rättigheter. För att vara kritisk krävs såväl sakkunskap som källkritisk förmåga. En diskussion om desinformation, rykten och det demokratiska samtalet.

13:25

Bokmässan 2022

Klimatkrisen är akut och för att vända utvecklingen måste världen omedelbart fasa ut fossila bränslen. Så vad är oddsen för att lyckas? Med Johan Rockström, chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning, och Tomas Kåberger, professor i Industriell energipolicy.

14:10

Bokmässan 2022

Malou von Sivers och Ella-Maria Nutti möts i ett samtal om familjehemligheter och om mor-dotter-relationer utifrån sina aktuella romaner.

15:00

Klipp ur Strömsö

Elisabeth Morney besöker Koli nationalpark en gnistrande vinterdag och får uppleva både isgrottor och hisnande utsikter.

15:10

Livet på Island

Vi börjar förbereda oss inför jul. Vi tittar på julfönsterdekorationer i Grundarfjörður och gör tacos av isländskt julbröd, Laufabrauð. Vi lär även känna en stugvakt i Laugafell.

15:40

Studio Natur

Hur navigerar egentligen möss? Och kan en myra hitta tillbaka till stacken om man av misstag får med sig den hem? Det är några av frågorna som Bent Christensen, Kristina Snuttan Sundell och Marie Dacke svarar på när temat är navigation.

16:10

Järnvägar och arkitektur

Tim besöker Stockholms centralstation och får hjälp av arkitekturhistorikern Martin Rörby att hitta detaljer från olika tidsepoker. Det finns många designstilar som man ofta missar, bland annat taklamporna i jugendstil.

16:55

Städernas vilda djur

Du trodde de befann sig längre bort, i vildmarken? De är även mitt i stadsmyllret, på din bakgård och balkong. Och de kommer ofta till staden på grund av oss. Vi träffar papegojor, giraffer, tvättbjörnar och många fler som har anpassat sig till människan och staden.

17:45

Att inreda ett slott

På Chatsworth House har släkten Cavendish funnits sedan år 1549. Det ligger 21 mil norr om London, i en av landets mest förnäma landskapsparker. Väl framme vid entrén finns det hela 15 dörrar att välja mellan.

18:35

Resor längs vackra floder

Resan tar oss genom sydvästra Frankrikes gröna hjärta. Vi åker med traditionella båtar längs floden Dordogne som en gång i tiden var en viktig motorväg.

19:20

Universum

Jorden har en gång haft en början, precis som vår galax Vintergatan och de övriga miljarder andra galaxer som utgör vårt enorma kosmos. Men hur började egentligen allt? Hur uppstod universum?

20:15

Natursköna tågresor i världen

En extraordinär tågresa tar oss från en massiv meteorkrater till toppen av det högsta berget i Tyskland.

21:00

Huset fullt med björnar

Djurvännernas försök att rädda Sydostasiens björnar från djurplågeri och fångenskap går vidare. Experten Giles Clark får hand om två små kragbjörnungar som behöver födas upp med nappflaska. Han gör som han så ofta gjort med tigerungar - tar hem dem.

21:50

Skottlands blodiga historia

När det skotska parlamentet förklarar krig mot kung Karl I går klaner lojala mot kungen ut i strid. Mitt i ett stundande inbördeskrig ligger en uråldrig konflikt mellan klanerna Campbells och MacDonalds, och helvetet bryter lös.

22:45

Människan och djuren

Vi delar många sociala egenskaper med djuren. Till och med encelliga djur kan samarbeta, valar kan kommunicera på långa avstånd och många arter sysslar med bedrägeri.

23:35

Jordens vackra årstider

Hösten är den tid på året som tar fram jordens mest spektakulära förvandlingar. När vintern närmar sig med stormsteg måste livet förberedas och det betyder att du måste äta upp dig medan du kan.

00:25

Blind i backen

Män och kvinnor som utmanar sina visuella funktionsnedsättningar genom skidåkning. Några uppfattar bara vaga former, ljus och färger och alla åtföljs av en guide. Gemensamt har de en passion för skidåkning.

Här hittar du vad som sänds på Kunskapskanalen idag