Tv-Tablå för Kunskapskanalen måndag

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!

TidProgram
06:00

Den stora älgvandringen

I flera tusen år har älgarna vandrat samma leder för att ta sig till sommarens rika betesmarker. Följ årets vandring, som är den sjätte säsongen då vi får se älgarna vandra i rutan och på SVT Play.

15:00

Humanist- och teologdagen 2024

Elevens roll i skolan i ett historiskt perspektiv. Utformningen av skolan har alltid gynnat eller missgynnat olika grupper av elever.

15:25

Humanist- och teologdagen 2024

Lite paraffin här och en plastisk operation där. Skönhetsingrepp ses oftast som ett nytt och modernt fenomen, men redan för mer än 100 år sedan utfördes skönhetsoperationer och paraffin sprutades in för att släta ut hud eller omforma….

15:40

Humanist- och teologdagen 2024

Hur ser framtidens journalistik ut? Ny teknik, nya beteenden och snabba förändringar i samhället ställer stora krav på framtidens journalister, men det innebär också nya möjligheter.

16:00

Humanist- och teologdagen 2024

Platons Gästabudet – kärleken till andra människor. Platons "Gästabudet" är ett av den västerländska litteraturens storverk.

16:20

Humanist- och teologdagen 2024

Minnespolitik i Ukraina under brinnande krig. Monument som tas bort och gator som byter namn är bara några exempel på hur ukrainarna vänder sig bort från det sovjetiska och tsarryska förflutna.

16:35

Humanist- och teologdagen 2024

Hur kan vi skydda oss från desinformation? Desinformation kan leda till problem både för individen och för samhället. Så hur kan vi skydda oss - om vi nu ska skydda oss?

17:00

Svenskfinland runt

Åsa var bara 43 år gammal när hon fick veta att hon skulle bli farmor. Idag har hon tre barnbarn, då förstfödda Nova har fått sällskap av Jasper och Luna. En fördel med att vara en ung farmor är att man orkar mera, tycker Åsa.

17:10

Slavnationen Danmark

Under en period under 16- och 1700-talen var Danmark liksom Sverige via sina kolonier delaktigt i slavhandeln över Atlanten.

17:40

Synestesi – leva med hopkopplade sinnen

Det finns människor som uppfattar vår värld på ett annat sätt. De ser nummer och bokstäver i färg, de kan smaka ord, känna musik eller se känslor. Denna speciella förmåga är ingen sjukdom utan kan snarare ses som en talang.

18:30

Stilla havet

Doppa tårna i Stilla havets grunda vatten. Upptäck en spektakulär delfinuppvisning, det största korallrevet i världen och sköldpaddsmammor i en av världens största djursammankomster.

19:20

Hawaiis vulkanöar

Hawaiiöarna är kända för sin slående natur och har lockat turister under lång tid. Men många av de boende börjar tröttna på den klichéartade bilden av öarna och börjar söka sig tillbaka till gamla traditioner och hantverk för att….

20:10

Mellan himlavalv och jordklot

I USA följer vi astronauter som tränar i en "rymdbas" på havets botten, och får en lektion i hur den nya kommunikationstekniken i rymden fungerar.

21:00

Hummersoppa, gubbar och minnen

I ett avlägset samhälle på Island finns ett familjedrivet kafé som serverat hummersoppa sen 1970-talet. Här samlas byns invånare och löser världsproblemen. I dag hittar även alltfler turister hit.

21:55

Miriam Margolyes synar Australien

Miriam har alltid älskat att vara en del av en nation som inte styrs av olika klasser, men misstänker alltmer att det inte är hela sanningen.

22:55

Paradisöarnas mörka historia

Kap Verde är en ögrupp 500 kilometer väst om Kap Verde-halvön på det afrikanska fastlandet. Cidade Velha är den äldsta staden på ön Santiago och det var här som portugiserna startade kreolkulturen på 1400-talet.

23:45

Övergivna byggnader

Följ med till en pittoresk utpost på en liten paradisö utanför San Francisco som erbjöd de amerikanska trupperna lite andrum innan de återigen skickades ut i krig mot en inhemsk motståndare.

00:30

Martin Luther Kings kamp

Mest känd är Martin Luther King för sitt brinnande engagemang i medborgarrättsrörelsen. Mindre känt är att han även förde en envis och engagerad kamp för social rättvisa och mot fattigdom.

Här hittar du vad som sänds på Kunskapskanalen idag