Tv-Tablå för Kunskapskanalen måndag

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!

TidProgram
14:00

UR Samtiden

Hur blir det när man som döv behöver mer hjälp av samhället och äldrevården? Vad händer om personalen inte kan teckenspråk? Ett program om utsattheten hos äldre döva och vad samhället kan göra för att hjälpa.

14:40

Bokmässan 2022

Revykungen Karl Gerhard var en skarp samtidsskildrare. I samma umgängeskrets fanns den idag bortglömde Jascha Golowanjuk, på sin tid en bästsäljande svensk författare. Här samtalar Kalle Lind och Jessica Haas Forsling om dessa kulturpersonligheter.

15:25

Bokmässan 2022

Granskning av adoptionsindustrin gav Dagens Nyheters journalister Stora Journalistpriset i kategorin Årets avslöjande. Här berättar de hur de grävde fram uppgifter om att tusentals barn hade blivit stulna och fått sina identiteter tvättade, för att adoptionerna skulle se lagliga ut.

16:10

Bokmässan 2022

Ett samtal om bildspråk, symboler och tecken med Karl Grandin, Joakim Pirinen och Nina Hemmingsson.

17:00

Historier från Norge runt

Jan Borg i Drammen tar sig en sista tur med veteranbilen innan det är dags att ställa av den för vintern.

17:05

Livet på Island

Vi tittar på utbyggnaden av Keflavíks flygplats, träffar en katt som driver ett bokförlag och lär oss japanska i grundskolan. Vi seglar även med Tara som växte upp på en segelbåt och stickar till kvinnojouren med mormor och morfar.

17:35

Människan och djuren

Vi människor föds hjälplösa medan många djur står på benen redan efter några minuter. Jämfört med andra djur är vi inte heller särskilt snabba eller starka. Vad är då hemligheterna bakom vår framgång?

18:30

Jordens vackra årstider

Hösten är den tid på året som tar fram jordens mest spektakulära förvandlingar. När vintern närmar sig med stormsteg måste livet förberedas och det betyder att du måste äta upp dig medan du kan.

19:20

Resor längs vackra floder

Vi reser på floden Bure i England som är populär bland semesterfirare. Det blir en resa från lugnet i den övre floden, genom semesternavet Wroxham och vidare mot nationalparken The Broads i Norfolk.

20:05

Magnifika Maghreb

Vi börjar vår resa inåt landet, bortom alla tunisiska semesterklichéer, framför Atlasbergens imponerande bakgrund och stäpperna på gigantiska högplatåer.

21:00

Blind i backen

Män och kvinnor som utmanar sina visuella funktionsnedsättningar genom skidåkning. Några uppfattar bara vaga former, ljus och färger och alla åtföljs av en guide. Gemensamt har de en passion för skidåkning.

21:50

Natursköna tågresor i världen

Vi reser över det skotska höglandet, genom det storslagna landskapet i Cairngorms nationalpark och når till slut den högsta punkten på Storbritanniens järnvägsnät.

22:35

Den odödlige Hitler

Hitler överlevde 40 mordförsök. Samtidigt som hans propagandamaskineri pratade om Hitler som odödlig var han extremt paranoid. Hans paranoia drev honom till att skapa en säkerhetsapparat av sällan skådat slag för att skydda honom.

23:30

Dolt vid Nilen

Luxor är byggt vid Nilens stränder och är hem för de mest grandiosa monumenten i det Nya riket; tempelkomplexet Karnak, Dendera-templet och Ramses II:s miljoner år gamla palats.

00:25

Berlinmurens uppgång och fall

När Berlinmuren föll kom det som en fullständig överraskning för såväl öst- och västtyskarna som för övriga Europa. Vad föranledde murens fall? Här skildras tio milstolpar året före som tillsammans byggde grunden till att det blev som det blev.

Här hittar du vad som sänds på Kunskapskanalen idag